Tivat – Izložba „Deca Sunca“

 

 

Izložba „Deca Sunca“ autorke Ivone Pleskonje biće otvorena u poneđeljak 11. juna 2018. godine, u Muzeju i galeriji Tivat.

Ivona je rođena u Beogradu 1974. godine, dok je Fakultet likovnih umjetnosti upisala 1993. godine kao redovan student u klasi profesorke Anđelke Bojović, odsjek slikarstvo. Magistrirala je 2001. godine u klasi iste profesorke a doktorirala 2017. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek slikarstvo, kod profesora Dimitrija Pecića. Učesnik je brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu.

O Ivoninom radu Aleksandra Mirčić je zapisala: „Ivona kroz svoj rad kritikuje savremeno društvo, ali ne kroz konkretne probleme, već kroz isticanje nedostajućeg mjesta koje bi ovom svijetu donelo malo reda, a to su one prave duhovne vrijednosti oličene u ljubavi prema životu (a to je balans između čovjeka i tog svijeta.) Ističući humani i pozitivistički odnos prema čovjeku ona podcrtava prave vrijednosti koje bi trebalo da ponovo postanu mjesta oslonca za izgubljenog čoveka sadašnjice. Ako friz sa natprirodnim portretima iz prošlosti i sadašnjosti ima nekakav apokaliptični prizvuk i svojom impozantnom veličinom on djeluje zastrašujuće na posmatrača, to je u cilju ukazivanja na mogući „kraj“ koji možemo sami uzeti u svoje ruke. Umjetnica nas njime poziva da svoj život ne prepuštamo slučaju već da proneđemo u sebi one najhumanije vrijednosti koje nas sve čine jednakima i daju nam onaj najvažniji oslonac u životu. Ivonin umjetnički svijet nam daje nadu da smo svi mi na kraju ipak “Deca sunca.”

Izložbu će sa početkom u 20 časova otvoriti teoretičarka i istoričarka umjetnosti Marija Saičić.

Posjetioci će moći ovu izložbu da pogledaju do 22. juna, radnim danima od 08-20 časova i subotom od 09-12 časova.