Tivat – Izložba “Estetika forme i oblika” Matije Radovića

Izložba skulptura pod nazivom “Estetika forme i oblika” autora Matije Radovića otvorena je u Muzeju i galeriji Tivat u četvrtak 06.08.2020. godine.

MATIJA RADOVIĆ rođen je 1987. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek vajarstvo u klasi prof. Predraga Milačića. Bio je student prodekan, član studentskog parlamenta UCG, kao i stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore. lzlagao na nekoliko samostalnjh i mnogobrojnim kolektivnim izložbama.
Studijski boravio u SAD. Prvu samostalnu izlożbu imao je u Baru u galeriji
“Velimir A. Leković”.

RADNO ISKUSTVO

Vajar 2016 – …
Samostalni umjetnički rad
Kreiranje u polju likovnih umjetnosti tačnije u vajarstvu, rad na samostalnim i kolektivnim umjetntčkm projektlma.

NVO Akademski Centar 2015-2016

Rad na unaprjeđenju života studenata umjetničkih akademija, poboljšanja u procesu studiranja, kreiranje slobodnih aktivnsti itd.

OBRAZOVANJE

Specijalističke studije 2014-2016

Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, UCG, Skulptura u kamenu

Bachelor 2011 -2014

Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, UCG, Vajarstvo

IZLOŽBE

Samostalna izložba, “Estetika forme i oblika”
2019 Savrmena galerija “Rajhalova palata”, Subotica, Srbija

Kolektivna izložba “Mnogolikost savremene umjetnosti”
2018 Galerija Velimir A. Leković, Bar, Crna Gora

Kolektivna izložba udruženja likovnih umjetnika Crne Gore
2018 Likovni paviljon ULUCG-a, Podgorica, Crna Gora

Samostalna izložba “Estetika forme i oblika”
2018 Centar savremene umjetnosti, Podgorica, Crna Gora

Samostalna izložba “Drvo, plod, list”
2017 Galenja Velimir A. Leković, Bar, Crna Gora

Kolektivna izložba “Art Rooms”
2017 Podgorica, Crna Gora

2015 Humanitama izložba mladih umjetnika Crne Gore, Podgorica, Crna Gora
2015 Završna izložba FLU Cetinje, Cma Gora
2015 Izložba u okviru programa Dani studenata, Cetinje, Cma Gora
n, Cetirie, 2014 Završna izložba FLU Cetinje, Crna Gora, 2014 Studentska izložba, galerija 42, Cetinje, Crna Gora.

Prenosimo tekst iz kataloga koji prati izložbu: “Ako se u intenciji jednog umjetničkog akta sadrži postizanje sličnosti sa nekom stvari, parametri
te stvari nisu posmatrani direktno, već su pretočeni u dati sistem. Metafizički Simbol, to je sinteza života, u umjetničkom izrazu izdvojenost iz prirodnog stanja, pretočen u oblik, lično doživljen u umjetničkom subjektu. Polazeći od činjenice da nestvarna moć Prirode počiva na mogućnostima da stvara i rađa najraznovrsnije oblike i fome, sasvim razumljivim postaje svako umjetničko traganje kroz njena uvjek nova i drugačija iskustva. Svaka prirodna datost, bilo da je riječ o komadu drveta, cvijeta, vodi, zemlji… postaje tako provokativan i podsticajan pojam za najrazličitija umjetnička promišljanja i otkrivanja njenih dubokih i višeslojnih sadrźaja. Tako se u skulpturi Matije Radovića, prepoznaje autorova naglašena privrženost motivima iz prirode. Autor je, naime, taj koji vlastitim senzibilitetom izvlači sve one esencijalne estetske i vizuelne sadržaje odabranog motiva i opusa. Likovno zanimljivi, radovi su za autora važni u vajarskom izrazu i specfičnom odnosu fome i oblika. Umjetnička morfologija savršeno je adaptirana postupku formi u skulpturi. Najznačajnija instanca koju umjetnik želi da predstavi postaje upravo
asocijativna idęja preoblikovana i materijalizovana u specifičnu fomu nastalu kroz reminescentan, percipiran doživljaj prirode. Ja ne slikam po prirodi, rekao je Pikaso, već prije prirode. Misao filozofa Junga je: kao što biljka stvara cvijet, tako umjemik stvara simbole. To znači izvan sistema. Opus radova „Estetika forke i oblika”, ogleda se u ličnom umjetnikovom doživljaju prirode, metafizički plasiranog u kamenu, autentični prikaz koji simbolizuje ljubav prema prirodi i trajanju života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + nine =