Tivat – Izložba “Grade sanjaj snove” kanadske umjetnice Heder Hjuston

 

 

U subotu 6. jula 2018. godine, u galerijskom prostoru JU Muzej i galerija Tivat, biće otvorena izložba “Grade sanjaj snove”, kanadske umjetnice Heder Hjuston. 

Heder Hjuston magistrirala je lijepe umjetnosti na Univerzitetu Alberte i predaje Grafičke medije na Alberta koledžu za umjetnost i dizajn gdje trenutno radi kao zamjenica direktora Škole za vizuelne umjetnosti. Imala je više samostalnih izložbi širom Kanade i u inostranstvu. Izlagala je na grupnim međunarodnim izložbama koje od nedavno uključuju i Printed In Canada/Taiwan, the Atlanta Print Biennial i Di CARTA/PAPERMADE. Njeni radovi se nalaze u postavkama preko petnaest značajnih institucija uključujući Galerije Univerziteta Perdju, Stalne umjetničke kolekcije Državnog Univerziteta Arkanzasa i Stalne umjetničke kolekcije grada Burnabija. Njen rad se zasniva na svakodnevnom dok pokušava da pronađe interesantne strukture u jednoličnim susjedstvima kao i u otporu ili predaji tijela suočenog sa bolešću.

O njenim radovima prof. dr Aleksandar Mladenović je zapisao: “Ciklus radova sa temom dekomponovane arhitekture prerasta u seriju novih radova u kojima u urbanoj scenografiji buja organsko tkivo pojačano neprijatnim vizuelnim efektom koji mi grafičari zovemo moare. Heder umešno izvodi svoje višebojne serigrafije unoseći duh u jednu prilično mehaničku tehniku (u post-digitalnom dobu ova tehnika se čini kao klasični bakropis u odnosu na tehničke novotarije). U tom nabujalom korovu i rastinju iza žičane ograde zapuštenog gradilišta prepoznajemo lepotu dijalektički doživljenog sveta oko nas. Priroda nadjačava betonsku ljušturu za koju smo navikli da je smatramo lepom i damo joj prednost u estetskom smislu u odnosu na jedan žbun ili samonikli zeleniš. Potrebna je hrabrost da se u vremenu u kome je pojam lepog postao pežorativan da se unese jedan cvet bulke koji svojom krvavo cinober bojom zrači u polju hladnog zelenila i sivog betona. Poetički, Heder nam je ponudila nadu za veru u lepotu mudro podmetnuvši poeziju velikog patosa kroz, akademski korektnim jezikom rečeno, umetničko istraživanje u umetnosti i kroz umetnost.”

Izložbu će sa početkom u 20 časova otvoriti Njena Ekselencija, gospođa Kati Čaba, ambasador Kanade akreditovan za Crnu Goru.

Posjetioci će imati prilike da izložbu posjete od 7. do 15. jula 2018. godine.