Tivat – Izložba “Penelopa iz Porta”

 

 

Izložba “Penelopa iz Porta” autora Zorana Andrića, biće otvorena u Muzeju i galeriji Tivat u petak 27. jula 2018. godine.

Zoran Andrić rođen 1960. u Valjevu u Srbiji. Likovno se izražava od ranog đetinjstva. Likovno se vaspitavao u novosadskoj umjetničkoj školi. Dugogodišnji je član ULUS-a. 1981. pośećuje Luvr i Muzej impresionista u Parizu. Svoje crteže i slike izlaže od 1979. na zajedničkim i samostalnim izložbama a od 1992. ima stalne postavke u svojoj Slikarskoj radionici “Višnja” u Valjevu. Od 2003. učestvuje po pozivu na likovnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu.

O njegovom radu Doc. dr Dragan Mitrović zapisao je …”Ovo putovanje mediteranskim izvorima savremene civilizacije, koje nam tananim umetničkim senzibilitetom i uzbudljivim slikarskim umećem priređuje Zoran Andrić, završićemo sanjalačkim i proročanskim rečima njegovog duhovnog sabrata, Vinsenta van Goga: „Život je, uprkos svemu, kao bajka. Znaš, bezbožni su oni koji ne veruju u ovo sunce i ovakav predeo.“ Nastavljajući srpsku slikarsku tradiciju 20. veka, Zoran Andrić, lakoćom maratonca, pobedonosno unosi baklju ekspresionističkog slikarstva u 21. vek, u svoj njenoj žestini, izvornoj svežini i okrepljujućoj inovativnosti. U vremenu u kome se na sve strane razglašava smrt umetnosti, srpsko slikarstvo nije izgubilo svoj Arl. Iz tmine postmodernog sumraka pred nama svetle slike ovog stvaraoca svim bojama ustreptale ljubavi, prirodne moralnosti i rasplamsale nade.”

Otvaranje izložbe je sa početkom u 21 čas, dok će posjetioci imati priliku da izložbu pogledaju do 10. avgusta 2018. godine.