Tivat – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


U subotu, 12. septembra 2020. godine, na Ljetnjoj sceni Centra za kulturu u Tivtu sa početkom u 20 časova će nastupiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Odgovarajući konceptu i zamisli festivala koji počiva na fenomenu “world music” –  (“muzika svijeta” – koja se kao hibridni žanr pojavljuje tokom druge polovine XX vijeka i svoje mjesto nalazi i u umjetničkoj muzici kroz prisustvo etno i pop elemenata) biće izvedene kompozicije u kojima se mogu pronaći elementi koji referiraju na pomenuti žanr. Tako će manji izvođački ansambli sastavljeni od članova Crrnogorskog simfonijskog orkestra tumačiti djela kompozitora: Hoakina Turina “Molitva Toreadora” , Nine Perović “Gusle” (gudački kvartet); Eitora Vilje-Lobosa “Kvartet za flautu, obou, klarinet i fagot W230”, kompoziciju “Mladi” Leoša Janačeka (duvački sekstet), “Američku svitu broj 1” Enrikea Krespa, “Tri kineske narodne pjesme” Brusa Kembela  (duvački kvintet), “Bohemijsko-dansku narodnu melodiju FS130” Karla Nilsena i “Rumunske igre”, Bele Bartoka (Crnogorski gudači).

Muzički centar Crne Gore i World Music festival su potpisali ugovor o dvogodišnjoj saradnji pa ovaj koncert predstavlja prvi u nizu zajedničkih projekata koji su planirani.

S ozirom na epidemiološku situaciju u zemlji i ograničeno prisustvo publike na otvorenom biće omogućeno praćenje koncerta na zvaničnoj facebook stranici Tivat World Festival.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + one =