Tivat – Koncert klape “ŠUFIT”U  petak  02.08.2019   sa početkom u 21:00 h  na  Ljetnjoj pozornici  će se održati  koncert klape “ŠUFIT”.

   U jesen 1992. u potkrovlju splitske „Realke“ mladi i nadareni nastavnik muzičke kulture prof. Tomislav Veršić okupio je grupu učenika u klapu Šufit. Godinu i po dana kasnije gimnazijalci su uspješno debitovali na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu kao najmlađa muška klapa  u istoriji tog najznačajnijeg klapskog okupljanja.

   S vremenom je klapa Šufit napustila gimnazijske okvire i organizovala se u sklopu istoimenog kulturno–umjetničkog društva. Vođena iskusnim klapskim bardom Duškom Tambačom, klapa postaje respektabilno muzičko tijelo koje njeguje i promovira „splitski stil“ klapskog pjevanja, te se kontinuiranim nastupima na FDK u Omišu svrstava u sam vrh klapskog pjevanja (1999. god. – 3. nagrada publike – Brončani leut). Krajem iste godine Šufitovci izdaju svoj prvi album „Dobro jutro more“. Promovišu ga na brojnim koncertima, od kojih onaj najveći u HNK Split, otpjevan pred kamerama nacionalne televizijske kuće, nailazi na iskrenu podršku publike i priznanje glazbene kritike.

Od 2006. godine do danas, klapa je pod umjetničkim vodstvom prof. Jasminka Šetke. Rijetko viđena sinergija tog glazbenog i pedagoškog talenta i pjevača klape urodila je jedinstvenim podvigom u povijesti klapskog pjevanja i natjecanja. Klapa Šufit postaje apsolutnim pobjednikom omiškog festivala tri godine zaredom, osvojivši članove stručnog povjerenstva te srce i dušu klapske publike (2006., 2007. i 2008. godine: 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva – Zlatni štit s povijesnim simbolom grada Omiša i 1. nagrada publike – Zlatni leut).

   Klapa Šufit je postigla uspjehe u samostalnim nastupima, u suradnji s drugim klapama ili estradnim umjetnicima i na drugim muzičkim festivalima (Večeri dalmatinske pisme Kaštela, Festival dalmatinske šansone u Šibeniku, Melodije hrvatskog juga u Opuzenu). U Šufitu je tokom godina pjevalo, ili još pjeva, ukupno dvadesetak pjevača, a od 2003. godine klapa djeluje u sastavu koji je i danas. Nastala u šufitu škole, pjevajući pjesme iz šufita naših djedova, klapa se popela na sam vrh, na šufit dalmatinske klapske pjesme.