Tivat – Međunarodno takmičenje za gitaru “Montenegro 2017”

 

 

U petak, 26. maja u Tivtu počinje jedanaesto izdanje međunarodnog takmičenja za gitaru “Montenegro 2017”.

Takmičenje je nastalo 2006. godine pod okriljem Niksic guitar festival-a, i u narednih 10 godina uspostavilo se kao značajna umjetničko-stručna međunarodna manifestacija, sa ciljem da promoviše najviša dostignuća u savremenom izvođaštvu za klasičnu gitaru. Zbog svog bogatog nagradnog fonda, takmičenje je prepoznato kao značajna tačka u razvoju karijera mladih umjetnika na gitari. Pobjednici i nagrađivani učesnici prethodnih izdanja takmičenja dolaze iz čitavog svijeta, i danas predstavljaju vodeće umjetnike na gitari mlađe generacije, a njihova imena su: Vladimir Gorbač – Rusija, Masao Tanibe – Japan, Sabrina Vlaškalić – Srbija/Holandija, Boris Tešić – BIH/Njemačka, Petar Čulić – Hrvatska, Domagoj Pauković – Hrvatska, David Djakov – Bugarska, Antun Iveković – Hrvatska, Davide Đovani Tomazi – Italija, Marko Topči – Ukrajina. Međunarodno takmičenje gitarista je do skora bilo i jedino profesionalno takmičenje za klasičnu muziku u Crnoj Gori, a jedno je od rijetkih u svjetskim razmjerama koje se uživo prenosilo na RTV Atlas.

 

Značajne institucije i pojedinci na razne načine podržavaju ovaj prestižni događaj. Među najvažnijima su Opština Tivat, Muzički Centar Crne GoreCentar za kulturu  Tivat, RTCG, graditelji gitara Andreas Marvi i Slavko Mrdalj.

Na takmičenju nastupaju mladi umjetnici iz čitave Evrope. Preliminarna etapa u profesionalnoj kategoriji će se održati u petak, 26. maja, u Dvorani Centra za kulturu Tivat. Troje kandidata biće izabrano da nastupe u finalu, u subotu, 27. maja, u 20:00, koje će prenositi RTCG na drugom programu od 20 časova.

Prvonagrađeni takmičar dobija gitaru Andreas Marvi u vrijednosti od 8.500 Eura, kao i koncert u Beču i koncert sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Drugonagrađeni takmičar dobija gitaru Slavko Mrdalj u vrijednosti od 5.000 Eura, dok trećeplasirani osvaja besplatna učešća na međunarodnim takmičenjima i festivalima.

Takmičenje će zvanično biti otvoreno koncertom francuskog gitariste Antoana Morinijea, pobjednika međunarodnog konkursa u Beču, u petak, 26. maja u galeriji ,,Buća” sa početkom u 20 časova.

Organizatori takmičenja su: Muzički centar Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, NVO “AGS”.

http://www.muzickicentar.com/guitar-competition/