Tivat – Multimedijalna izložba autora dr Stevana Lutovca


Multimedijalna izložba autora dr Stevana Lutovca, pod nazivom “Vremevidac: vrijeme-prostor, snovi”, biće upriličena u Muzeju i galeriji Tivat, u poneđeljak 28. juna 2021. godine, sa početkom u 21h.

Dr Stevan Lutovac rođen je na Cetinju. Srednju školu završio je u Tivtu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi profesora Radislava Ratka Vučinića. Doktorirao je višemedijsku umjetnost na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. dr um. Ivana Pravdića. Lutovac je autor većeg broja eksperimentalnih filmova i video radova. Glumio je u više domaćih i stranih filmova, a osim navedenog, bavi se slikarstvom i teorijskom praksom iz oblasti audio-vizuelnih umjetnosti. Član je ULUS-a, sekcije proširenih medija.

O samom projektu, umjetnik je zapisao:

“Ovaj višemedijski interdisciplinarni umjetnički projekat sastoji se iz četiri filma i bavi se istraživanjem fenomena vremena i fenomena fantazije u umjetnosti. Vremevidac je nastao oslanjajući se na tradiciju vremenske svijesti Avgustina Hiponskog, koji tvrdi da prošlost i budućnost postoje samo kao imaginarna vremena, i da jedino sadašnjost egzistira kao dio fizičke realnosti. U ovom projektu Lutovac, takođe, daje i svoju autorsku umjetničku definicju vremena, čija se umjetnička istina perciprira doživljajem i iskustvom ovog djela. Značajno je napomenuti i činjenicu da ovaj prošireni film kao multitemporalna struktura, koja u sebi sažima fizičko, dramsko i psihološko vrijeme, nudi gledaocu i specifični doživljaj vremena.”

Otvaranje izložbe održaće se na maloj sceni atrijuma Buća, gdje će biti prikazan jedan od četiri filma ovog umjetničkog projekta. O izložbi će govoriti teoritačarka i istoričarka umjetnosti Marija Saičić i profesor književnosti Neven Staničić. Ostatak izložbe moći će se pogledati na prvom spratu galerije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =