Tivat – Plesna predstava “SAN LJETNJE NOĆI”

 

 

   U poneđeljak. 23.07.2018. godine u 21:30 sati na maloj sceni Atrijuma Buća u Tivtu, u okviru 13. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena  PREMIJERA plesne  predstave “SAN LJETNJE NOĆI” u produkciji Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra iz Beograda. Repriza 24.07.2018. takođe na maloj sceni Atrijuma Buća u 21:30 h.

Koreografija: Isidora Stranišić

Vizuelni identitet predstave: Mačej Kuzminski

Kostim i koncept scene: Slavna Martinović

Dizajn svijetla: Goran Balaban i Radovan Samolov

Muzički saradnik: Darja Janošević

Igrač/ice BITEF dens kompanije: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Andrea Dobrić, Nikola Živković i Nađa Lukić.

Foto i dizajn promotivnog materijala: Nenad Šugić

Izvršna produkcija: Jovana Janjić i Vojislav Kaluđerović

Predstava se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Reč Koreografkinje:    

     Savremena plesna predstava „SAN LJETNJE NOĆI“ polazi od Šekspirove konstatacije „Čovjek je tek magarac, ako bi htio da razlaže san“, smještajući tog čovjeka u budući vijek transhumanizma. Programiranje snova, reorganizacija zvijezda i pobrojavanje latica na „krevetu od ruža“ karakteristike su kiborga, koji za posljedicu imaju insomniju i trajno ukidanje sna. Predstava počinje od prediktovane budućnosti u kojoj interfejs mozga – računar više ne prepoznaje imaginaciju ili emociju kao vrijednost. Kroz iznenadne bljeskove sjećanja, predstava se kreće vremenski unazad  razotkrivajući put evolucije koji, kad ga je čovjek preuzeo-postaje dekadentan. Ljudska opsjednutost artificijelnom inteligencijom „AI“ neodoljivo podsjeća na magareće „IA“ koje nam Šekspir duhovito predvidja. Šala na sopstveni račun, možda je najbolji način da se čovjek prenese iz vječite jave. 

     Isidora Stanišić rođena je 1975. u Beogradu. Završila je Baletsku školu Lujo Davičo u Beogradu kao đak generacije. Po završetku školovanja opredeljuje se za savremeni plesni izraz za koji se usavršava u inostranstvu kao stipendista Nacionalnog koreografskog centra u Monpeljeu, stipendista VEB DANS-a u Beču i stipendista Gete Instituta za Global Dans u Dizeldorfu. Danas se savremenom igrom bavi kao igrač, koreograf i pedagog. Ostvarila je mnogobrojne uloge u savremenim plesnim i dramskim predstavama među kojima su: Kolo okolo kaktusa, Pohvala ludosti, Plej, Lista sumnjivih (BITEF Teatar), Nižinski,  Plava ptica (JDP), Kopile, Šija crne mačkice, Balkanska plastika, Limeni doboš (Narodno Pozorište), Soneti, Valceri, Bacanje kocke, Organizacija rada (KPGT)…Kao autor-koreograf kreirala je između sotalih: Kopile, Limeni doboš (Narodno pozorište), Valceri, Organizacija rada, ( KPGT), Put u Damask, (Ustanova kulture Vuk Karadžić), Lift, Paranoja šik, Karmen u četiri runde, Grad, Želeće mašine, Kapetan Džon Piplfoks, Prostor za revoluciju, (BITEF Teatar)…