Treća trogranična književna manfiestacija “Muzat e Alpeve-Alpske Muze 2015 “

 

Alpske muze 2014

 
 

Nagrada za životno delo “Teuta”, koju je prošle godine od strane doajena crnogorske književnosti Jevrema Brkovića uručena eminentnom piscu iz Albanije Dritero Agolliju, ove godine je dodijeljena Ramizu Kelmendiju – istaknutoj ličnosti albanske književnosti na Kosovu.

 

Regionalno udruženje pisaca “Teuta”, koje je osnovano od pisaca sa Kosova, Albanije i Crne Gore, 8, 9 i 10. septembra 2015, u Rožajama, u Dečanima, Rugovu i u Bajram Curi organizuje  treću trograničnu književnu manfiestaciju “Muzat e Alpeve-Alpske Muze 2015 “.

Jevrem Brkovic 200x298Prvi dan manifestacije će početi 8. septembra u Rožajama sa diskusijom na temu: “Albanski stih na teritoriji Crne Gore”, nastavit će se promociom knjige prevedene na crnogorski jezik “Stina e ujkut-Vučje doba”. Kraj prvog dana obilježiće poetsko veče sa recitovanje poezije od strane prisutnih pisaca.

Dritero AgolliDrugi dan, 9. septembar 2015. će se nastaviti u Dečanima, pośetom privatnom muzeju “ETNOKASTRIOTI” u Istiniću, a biće nastavljen u Skupštini opštine Dečane raspravom na temu “Literarna razmena Kosovo-Crna Gora-Albanija” i promocijom knjige “Ashti i Kombit” autora Azgan Haklaja. Karavan pisaca sa Kosova, Albanije i Crne Gore nastaviće manifestaciju u jednom od hotelskih kompleksa u Rugovu, gđe će se diskutovati na temu “Uzajamno priznavanje balkanske literature”, a na kraju je predviđeno poetsko veče.

Treći dan i završetak manifestacije održaće se 10. septembra 2015. godine, u Bajram Curri, u saradnji sa “Klubi i Shkrimtarwve dhe Artistwve Tropojw”. Završni dan manifestacije nastavlja se rasprava na temu “Prisustvo albanskih stihova na etničke teritore”, a biće i promocija knjige prevedena na albanskom “Majko Zasto -Nene perse?”, bosanske autorke Mirsade Bibić-Shabotic. Tog dana, nagrada za životno djelo “Teuta”, koju je prošle godine od strane doajena crnogorske književnosti Jevrema Brkovića uručena eminentnom piscu iz Albanije Dritero Agolliju, ove godine biće Ramiz Kelmendidodijeljena Ramizu Kelmendiju- istaknutoj ličnosti albanske književnosti na Kosovu.

Dolazak su potvrdili: Liga književnika Kosova, Albanski PEN centar, Udruženje balkanskih intelektualaca i pisaca, kao i istaknuta književna imena triju trograničnih država: Kosovo-Crna Gora-Albanija. Organizovanje treće literarne manifestacije “Alpske Muze 2015”, su omogućili: Ministarstvo kulture, omladine i sporta Republike Kosova, Ministarstvo za dijasporu Republike Kosova, Prefektura Bajram Curri-Albanija, Opština Dečani-Kabinet predśednika i opština Klina-Kabinet predśednika.