Treće izdanje romana „ANA I SEDAM ROBOTA“ Slobodana Vukanovića

 

 

ANA  I  SEDAM  ROBOTA

 

Slobodan VukanovicPoslije prvog izdanja  romana „Ana i sedam robota“ Slobodana Vukanovića u ediciji Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade, i  drugog „Bosanske riječi“ iz Tuzle, ovih dana se pojavilo treće u  izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice. Riječ je o pjesniku, dramskom piscu i romanopiscu, zastupljenom u čitankama za prvi, drugi i četvrti razred osnovne škole. Objavio je dvadeset knjiga i prevođen na dvadeset jezika.  Knjigu preporučuju, profesor dječje književnosti dr Milutin  Đuričković i književni kritičar Ilija Bakić.

Slobodan Vukanovic - Ana i sedam robotaU Posveti, pisac  kaže da je  ovaj svemiropis  posvetio kadetskom timu Ujedinjenih Galaksija Svemira, i nastavlja „Nudim vam svemiron bajki. Gledajte galaksijske oluje, slušajte glasove Druge, Treće i Pete dimenzije. Putovanje shvatite kao partiju šaha. Svemiropis posvećujem   mojem učitelju Šeste dimenzije, Tragaču uma, koji kaže: Znanje je Bog koji stvara i ruši civilizacije. Uspjeh je kada nauka oživi Neživu Tvar. Šesta dimenzija  je nada, da beskrajnu  pustinju Univerzuma zalije Razumom. Kada misao posije sjeme saznanja Čitači Šeste dimenzije biće Berači  Vječnosti”.

A kritičar Ilija Bakić preporučuje čitaocima: “Roman Ana i sedam robota još  jedno je Vukanovićevo putešestvije u naučnu fantastiku odnosno u buduća vremena, među buduće ljude i njihove potomke na nekim drugim planetama, galaksijama i svemirskim maglinama. Lepršava proza u kratkim poglavljima otkriće zainteresovanim  čitaocima mnoštvo čudesa nekolicinu  živahnih junaka i njihove avanture, putovanja u egzotične predjele, snolike ali i opasne. Na kraju svih događaja, glavni junak Vus Kosmikus se oprašta od novih prijatelja i odlazi dalje. Javiće  se ponovo iz neslućenih dubina Svemira. Do sljedećeg susreta sa svemirskim bajkama ostaje nam da iznova uživamo u ovoj koja nam je otkrila neslućena čudesa i radosti”.

Autor najavljuje nastavak romana, sa novim događajima i odiseji po svemiru. Pored poznatih likova: Vusa Kosmikusa, Ane, Freda, Rožea, Marije, Nine Sergejevič, tu su i novi svemirci sa Planete Pingvina. Na iznenađenje pisca, pored đece roman rado čitaju i  roditelji.