Treći dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecuTreći dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava “Bremenski muzikanti” Lutkarskog pozorišta Cizgi iz Turske u režiji Abdullaha Guna.

Poznata priča braće Grim u ovoj verziji dobila je novo ruho i uz pomoć specijalne tehnike crnog svjetla. Ova lutkarska predstava dala je đeci priliku da razmisle o konceptu slobode, kroz dogodovštine četiri životinje – magareta, psa, mačke i pijetla, koji moraju da napuste svoje domove. Magare, pas, mačka i pijetao pokazali su đeci kako se boriti za slobodan život.

Na prepunoj Ljetnjoj pozornici, izvedena je predstava “Mali Pirat” Gradskog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat po tekstu Ante Staničića, a u režiji Milana Karadžića. Predstava Mali pirat je omaž dobrim stripovima, avanturističkim scenama i lucidnim filmskim rediteljima, sa jedne strane, a sa druge, suočavanje sa našim malim mjestima, i žiteljima, ne baš dobronamjernim spram naših junaka, onih rijetkih, koji imaju hrabrosti da budu drugačiji, svoji. Ova priča daje vjetar u leđa svima koji nose u sebi to zrno hrabrosti.

Na Pjaci od kina izvedena je i predstava “Tre Sorelle” Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Pored ovih programa, juče je otvoren i festival u festivalu – muzički dio festivala pod nazivom Festival gudača, pa je publika imala priliku da čuje koncert “Pepeljuga” – Miona Topalović na violini i Davor Novak na klaviru.

Danas će se u programu naći norveška predstava za bebe, pod nazivom “Buji paji” u produkciji Dybwikdans. Biće izvedena čak u tri termina – u 18, 19 i 20h u Kulturnom centru “Nikola Đurković”. Koncept predstave potpisuje Siri Dybwik, a u predstavi igraju: Gerd Elin Aase i Nils Christian Fossdal. “Buji paji” nam prezentuje svijet pjesme, pokreta i muzike, prikazujući uspavanke u novim i tradicionalnim oblicima. Buji paji je muzički susret koji poziva đecu i odrasle da otvoreno učestvuju, po sopstvenom nahođenju. Ne prenosi nam preciznu priču, već, koristeći đečje uspavanke, poziva na fizičku i muzičku interakciju publike, čineči prisutnost, slušanje i igru vitalnim elementima ovog susreta. Ova predstava istažuje umjetnički izraz koji se u potpunosti javlja na sceni gdje umjetnici, đeca i odrasli čine umjetnički i društveni totalitet. Kao otvorena forma čije su glavne karakteristike zvuk i pokret, Buji paji ima za cilj da stvori dijalog i interakciju sa djecom.

Takođe, danas će u dva termina – 18h i 21:30h, u OŠ “Njegoš” u Kotoru biti izvedena predstava “Epske igrice: Zidanje Skadra” u produkciji Umetničke grupe Hop.La! iz Srbije i Bitef Teatra. Režiju i dramatizaciju narodne pjesme radila je Anđelka Nikolić, a u predstavi igraju: Anita Stojadinović i Đorđe Živadinović Grgur. Predstava Epske igrice obrađuje pjesmu Zidanje Skadra, koja je u programu nastave srpskog jezika za 5. razred osnovne škole, i povezuje je sa gradivom tehničkog obrazovanja, matematike i građanskog vaspitanja. Donja uzrasna granica je, dakle, 10 godina, a gornja praktično ne postoji, budući da je tematika pjesme relevantna i za odrasle gledaoce. Predstava je interaktivnog karaktera: određeni djelovi pretvaraju se u razgovor sa publikom na teme koje pesma nudi, i koje variraju u odnosu na uzrast i druge odlike aktuelnog auditorijuma.

Još drugih programa pripremljeno je za četvrti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK – Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

Dragi naši astronauti, zaljubljeni u pozorište i putovanja svemirom od igre i umjetnosti, dođite da i ovog ljeta uživamo na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu i zajedno otplovimo na Mjesec!   Dobrodošli!