Treći dan 29. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu


Treći dan 29. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu obilježila su dva pozorišna programa od kojih jedna premijera, kao i otvaranje likovne izložbe, nastavak radionice Kritičarnica kao i rad dječijeg žirija.

Dan je započeo Kritičarnicom, radionicom pozorišne kritike za đecu, a nastavila se razgovorom polaznika radionice i Dječijeg žirija sa izvođačima predstave “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada, koju je publika prethodne večeri imala priliku da pogleda na Ljetnjoj sceni.

Likovni program ovogodišnjeg festivala otvoren je izložbom likovnih radova prijavljenih na konkurs “Baš je dobro dijete biti” na koji je pristiglo preko dvije stotine radova iz Crne Gore, regiona, ali i svijeta. Dodjela nagrada učesnicima čiji su radovi odabrani kao najbolji biće održana 10. jula.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” održana je premijera predstave “(Ne) pričaj mi bajke”  u produkciji dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice. Svršeni studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Jelena Laban, Jelena Šestović, Pavle Prelević i Stevan Vuković oduševili su nas svojim adaptacijama i izvedbom četiri bajke koje će se u narednom periodu zasebno igrati u raznim institucijama širom Crne Gore. Kroz adaptacije bajki, autorski tim je uspio da obradi različite socijalne teme, ne uljepšavajući istinu koju odrasli često prikrivaju i sebi i najmlađima. Za sve koji nijesu uspjeli da pogledaju premijerno izvođenje, repriza će biti izvedena, 4. Jula u 20h, u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Na Ljetnjoj pozornici izvedena je predstava “Robot” koprodukcije Davida Zuazole i Unia Teatra Niemozliwy. Glumac i koautor predstave, David Zauzola koji nam dolazi iz Čilea, zavrijedio je pažnju publike izvanrednom “one-man show” predstavom. Reprizu ove predstave moguće je pogledati 4. Jula, u 21.30h na Ljetnjoj pozornici.

U okviru književnog programa Festivala, 4. Jula u bašti Kulturnog centra “Nikola Đurković” održaće se književno veče sa Aleksandrom Jovanović, autorkom romana Crna ptica za koji je dobila nagradu Politikinog zabavnika.

U saradnji sa Opštinom Tivat i Porto Montenegrom kao i Centrom za kulturu Tivat, večeras, 4. Jula sa početkom u 21 čas na sceni Atrijuma Buća, tivatska publika imaće priliku da vidi predstavu “Na vukovom tragu”.

Narednog dana, 5. Jula, pozivamo vas da pogledate predstave “Rani jadi” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, kao I predstavu “Laboratorija Života” Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT iz Hrvatske.

U sklopu edukativnog programa biće održana radionica za roditelje pod nazivom “Kako izbjeći online covid zamku?” koju će voditi edukatorka Ranka Šarenac.

Napominjemo da su karte besplatne a rezervacije obavezne, broj karata za predstavu je ograničen i karte su dostupne dan pred istu, a potrebno je preuzeti ih najkasnije 30 minuta prije početka predstave.

Dobrodošli na 29. Kotorski festival pozorišta za djecu!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 3 =