Treći dan Bijenala crnogorskog teatra


Predstava “Sin” koju je po tekstu Mirjane Medojević režirao Mirko Radonjić izvedena je sinoć u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, u okviru Bijenala crnogorskog teatra 2019.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Marija Đurić i Omar Bajramspahić.

Komad “Sin” se ne bavi temom rata, već onim što u ljudima ostane nakon rata i to je bila jedna od tema razgovora na okruglom stolu kritike i medija održanom nakon predstave na kome su, uz moderatora Zorana Rakočevića, učestvovali glumci i reditelj.

Reditelj Mirko Radonjić je pojasnio da je tekst “Sin” koji je Mirjana Medojević pisala na studijama već bio star dvije godine kada su počeli da rade na njemu. “Proces je tekao kao konstrukcija i dok smo radili na tekstu, mijenjali smo ga, tako da je on bio potpunio drugačiji kada smo počeli sa probama.” Dodao je da je bilo izazovno baviti se ovom temom, a ne skliznuti u melodramu i patetiku: “Sudbine ovih likova su koliko španska serija toliko antička tragedija i zbog toga smo stalno bili u rvanju kako prići ovoj temi, koja sredstva i alatke koristiti. Krenuli smo od mutnog realizma, pa smo iz toga tražili odnose, situacije i analizirali likove. Sredstva su se rađala kroz sam proces, nisu bila odluke unaprijed donijete. Štaviše, mi i dalje imamo probe i tražimo nove tačke oslonca.” – istakao je Radonjić.

Glumac Srđan Grahovac je kazao da je važno baviti se temama koje guramo pod tepih: “Srećan sam zbog hrabrosti ove kuće da postavi jedan ovakav komad. Važno je da se ne lažemo i da u pozorište stavimo ono što može svima da nam zasmeta. Meni lično ne, ali nekima jeste i  to znamo kroz ove dvije godine koliko igramo predstavu. Dobro je znati da i kao pojedinci možemo da učinimo nešto, ne mora to imati neke veće razmjere, važno je da svakodnevno budemo u stalnoj potrazi za sobom, za nekim normalnim stvarima u životu. Samo da budemo normalni ljudi, samo je to pitanje.” – zaključio je Grahovac.

Glumac Omar Bajramspahić je rekao da mu je ovo bio jedan od najtežih i najdragocjenijih procesa do sada.

“Ja sam rođen u sred tog rata i mnogo familije sam izgubio u njemu. Mislim da je i sad rat, mi samo bježimo od istine. Samo se mrzimo. A treba da se volimo. Volimo se malo, i sve će biti okej.” – krako je poručio Bajramspahić.

Glumica Marija Đurić je kazala da komad nisu klasično postavljali: “Proces je bio naporan i kompleksan jer, iako je školski vrlo jasno ko su ti likovi i šta oni tu rade, nije to bilo klasično postavljanje – dom, sto i stolice već smo čitav prostor maksimalno iskoristili, čak i onako likovno, i da bismo uvukli publiku i simbolički i bukvalno, u samu srž problema kojim se bavimo. Prva scena nam je otvorila prostor da vidimo da jedan komad ima 101 temu i ideju.” – rekla je Đurić.

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević je na okruglom stolu rekao da je dovoljno što smo osjetili neko zajedništvo večeras i da osim ljepote, zadovoljastva i tog osjećaja zajedništva, od pozorišta više i ne očekuje: ”Pitanje koje pozorište može da pokrene jeste samo da se večeras osjetimo da nismo sami, da još neko razmišlja o tome, da nismo svi potonuli u rijaliti stvarnost, nego da eto makar kod 60 koliko nas je ovdje večeras ljudi postoji neka empatija, neko zajedničko osjećanje. Pozorište ne mijenja svijet ali može da nas drži budnima, da nas ošamari samo ako postavlja prava pitanja u pravom vremenu.” – zaključio je Milosavljević.

U subotu 26. oktobra će na Velikoj sceni biti izvedena baletska predstava “Krik” u produkciji Baletske trupe Ballo. Nakon predstave, autorski tim i glumci će razgovarati sa publikom na okruglom stolu kritike i medija koji će moderirati Zoran Rakočević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + nine =