Treći dan Literitorije

              Treće večeri “Literitorije”, u srijedu 24. aprila 2019. godine, biće prikazana dva kratka filma nastala po pričama Ognjena Spahića (Puna glava radosti) i Stefana Boškovića (Peloid), uz razgovor sa piscima i rediteljima ekranizovanih priča. Projekcije i razgovor održaće se u sali DODEST, od 19 sati.

                Festival će zatvoriti koncert Kralja Čačka, u Velikoj sali KIC-a, od 21 sat.

                Ognjen Spahić je rođen 1977. godine u Podgorici. Objavio je knjige priča Sve to (2001), Zimska potraga (2007) i Puna glava radosti (2014), te romane Hansenova djeca (2004), Masalai (2015) i Calypso (2017). Djela su mu prevođena na engleski, francuski, češki, grčki, turski, rumunski, italijanski, bugarski, slovenački, mađarski, makedonski, albanski i njemački jezik. Za roman Hansenova djeca dobio je nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini 2005. godine. Za isti roman je dobio i međunarodnu književnu nagradu „Ovid Festival Prize“ za 2011. godinu, koja se dodjeljuje za prevedenu književnost objavljenu u Rumuniji. Za knjigu priča Puna glava radosti dobio je Nagradu Evropske unije za književnost. Kratka priča Rejmond je mrtav. Karver je umro, rekoh uvrštena je u godišnju antologiju „Best European Fiction 2011“ koju objavljuje Dalkey Archive Press iz Čikaga.

                Stefan Bošković rođen je 1983. u Podgorici, a diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Njegov debitanski roman Šamaranje nagrađen na konkursu za Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori, koji je 2014. objavila Pobjeda, a zatim OFK i CDNK. Dobitnik je i druge nagrade na hrvatskom Festivalu evropske kratke priče za priču „Fashion and Friends“. Objavljene su njegove kratke priče Na samrti (Proletter; Balkanski časopis Idiot, 2014), My favorite things (Quest, 2014), Transparentne životinje (Ars, 2014), Transkripcija (Idiot; Quorum, 2015), Romeo i Glok (Idiot, 2015) i drama Doba muva (Ars i antologija Nova crnogorska drama, 2012), te prevedene na engleski, ruski i slovenački jezik. Potpisuje i izvedene drame U ljubavnom trouglu (ATAK, 2013) i Komad (Art 365, 2014). Autor je scenarija za filmove Ispod mosta, među stijenama (2016) i Umir krvi (2014), serijala od 16 epizoda sitkoma Dojč Caffe (2015), koscenarista filma Pathos te za dokumentarni film o Dadu Đuriću (2013), Žive oči (2014) i Vice Verse (2014).

              Bojan Stijović rođen je u Beranama 11. 04. 1983. godine. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i pravo na Pravnom fakultetu u Podgorici. Filmsku i televizijsku režiju upisao je 2013. godine. Režirao je kratke filmove: Diler (2014), Pathos, (2014), kao i dokumentarni film Vice Versa (2015). Kratki igrani film Peloid, u kojem Stijović potpisuje scenario i režiju (koscenarista Stefan Bošković) imao je svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu. Film Peloid dobio je nagradu za najbolji kratkometražni film na 16. Međunarodnom filmskom festivalu Filmski Front, u kategoriji Srbija/Region.

               Branislav Milatović rođen je 1985. u Podgorici. Završio je osnovne i specijalističke studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek za filmsku i  TV režiju u klasi profesora Branka Baletića. Diplomirao je kratkim igranim filmom Noć ljubavi kao dio omnibusa Ljubav, ožiljci (2010), koji je premijerno prikazan na Hercegnovskom filmskom festivalu, a imao je i redovnu bioskopsku distribuciju. Drugim kratkim filmom Sve to (2012), koji je premijeru ima u zvaničnoj selekciji 18. Sarajevo Film Festivala, učestvovao je na do sada tridesetak filmskih festivala (Zagreb, Viljnus, Los Anđeles, Jerevan, Bogota, Nica…) i osvojio nekoliko nagrada (Makedonija, Poljska). Režirao je kratkometražni igrani film Puna glava radosti, po istoimenoj priči crnogorskog pisca Ognjena Spahića kao prvi projekat nastao u okviru produkcijske kompanije Bitter Frames Production iz Podgorice. 

                Kralj Čačka (Nenad Marić) rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je 2006. na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Dvije godine ranije počeo je da se bavi kantautorskim radom, a nakon deset godina izašao je na glavnu muzičku scenu Beograda, Srbije i svijeta singlom “Moj Avatar”. Objavio je zbirku poezije ”Na margini”, a par mjeseci poslije toga i prvi studijski album “Zemlja snova”. Tokom 2017. godine Kralj Čačka je svirao na najvećim festivalima u regionu, kao što su Exit, Arsenal fest, Mountain Music, Arlemm, Ferragosto Jam, Koncert godine… Ali i kao specijalni gost Darka Rundeka pred više od 10.000 gledalaca. Muzika Kralja Čačka predstavlja mješavinu džeza, rokenrola i šansona.