Treći Međunarodni umjetnički festival ,,Oda životu” u septembru 2018

 

 

“Oda životu je misao, ideja, uslovno rečeno – proizvod, na kraju i odgovor na  sagledavanje i čitanje  pracivilizacijskih simbola do današnjih sistema koje je ljudska populacija usvojila kao jedinu istinu, znanu i naučno prihvatljivu dimenziju postojanja i vrijednosti.” – Miloš Miki Popović, predsjednik festivala Oda životu.

Internacionalni Festival Oda životu se održava već treću godinu i okuplja oko 100 umjetnika iz više od 25 zemalja. Festival će 15. septembra otvoriti sarajevski hor Pontanima, a program će pratiti i izložba slika, plesne izvedbe i performansi, koncerti poznatih italijanskih muzičara, monodrama u izvedbi poznatog engleskog glumca, pjesničke večeri, kao i DJ iz Etiopije. Festival Oda životu je prepoznat kod umjetnika širom svijeta koji se iz godine u godinu rado vraćaju i koji razmjenom svog znanja, vještina i iskustva čine svako izdanje festivala bogatijim i uspješnijim.

Jedan od bitnih segmenata festivala je posvećen najmlađima u okviru izložbe dječijih crteža Children Project, na kojoj će se crteži naših osnovaca – OŠ “Štampar Makarije”, OŠ “Radojica Perović” iz Podgorice i OŠ “Luka Simonović” iz Nikšića, naći zajedno sa radovima djece iz Azerbejdžana, Holandije, Meksika, Novog Zelanda, Turske i dr.

“Pišem zato što je pisanje jedini način na koji mogu filtrirati svijet i vrijeme u kojem sam se zatekao.” – kaže za svoj rad Anatael Garay iz Kolumbije.