Trg nezavisnosti Podgorica – Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci”


Sve je spremno za IV KIC-ov Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” koji se će se śutra – četvrtak, 17. juna i u petak 18. juna održati na podgoričkom Trgu nezavisnosti uz prenos na kanalima Radio televizije Crne Gore od 21h.

Ovaj regionalno prepoznat muzički festival, na radost organizatora, muzičara i vokalnih interpretatora, a posebno publike koja ga od početka podržava, ove godine seli se prvi put iz Velike sale KIC-a na otvoreno, na centralni podgorički trg, a gledaoci širom Planete moći će prvi put direktno da prate Festival na kanalu TVCG SAT od 21h. Takođe, prvo festivalsko veče ići će uživo na Prvom kanalu TVCG, drugo na Drugom programu, a obje večeri moći će da prate slušoci Radija Crne Gore, kao i pratioci portala RTCG-a.

Voditelji će biti Kovačević Maja i Boris Šarančić. Scenario potpisuje Miomir Maroš, a reditelj prenosa biće Saša Terzić. Tehnička podrška javnom serisu u realizaciji festivala je TAKT produkcija.  

Direktorica Festivala je Snežana Burzan Vuksanović, a umjetnički direktor Aleksandar Saša Magovčević. Od osnivanja, festival ima podršku Glavnog grada, Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore – PAM, Radio i Televizija Crne Gore, kao i svih crnogorskih medija, koji ga prate sa velikim interesovanjem.  

Festival “Stare note – novi zvuci” koji je od 2018. uspješno održao kontinuitet i kvalitet,  KIC je pokrenuo sa  ciljem da sačuva od zaborava izvornu pjesmu i bogatu crnogorsku muzičku tradiciju, prvenstveno kroz interpretacije mladih, neafirmisanih vokalnih umjetnika, mlađih od 30 godina. Tako će prvo festivalsko veče biti u znaku nastupa mladih izvođača, a crnogorskoj javnosti predstaviće se njih 21. Nastupaju: Emir Frljučkić, Jovana Šćepanović, Tatjana Lazičić Popović,  Aleksa Rondović, Ivanka Simonović, Dino Beharović, Anđela Vukčević,  Marijana Kankaraš,  Dijana Hazirović, Anđela Ulićević, Jelena Božović,   Jovana Miljenović, Teodora Garić, Jana Vujović, Anđela Gačević,  Milomir Perović, Smajo Ličina, Vukašin Delić, Luka Lukić, Branka Zečević i Nikolina Bajović. Podrška mladim pjevačima ni ovog puta neće izostati pa će kao specijalna gošća Festivala, te večeri nastupiti Branka Šćepanović, jedna od naših najistaknutijih interpretatorki izvorne muzike.

Novina ove godine je drugo festivalsko veče na kojoj će publika moći da uživa u nastupima poznatih izvođača narodne muzike, koji će predstaviti svoje nove kompozicije, mnoge premijerno, a koje su nastale posljednjih dvije godine. Tako će ljubitelji crnogorske pjesme, druge noći festivala “Stare note – novi zvuci” na otvorenom, a i u svojim domovima, uživati u 23 nove pjesme, koje će izvesti: Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović,  Igor Đurović, Tanja Šeter, Nezo Haverić, Zoran Džiknić, Dragan Račić, Dijana Hazirović, Jelena Boljević, Radoje Simonović, Goran Jokanović, Milica Brković Pavićević, Rajko Bulatović, Milica Milović, Nikola Bušković, Luka Radović, Eki Smajović, Milica Vojinović, Kenan Kurtanović, Katarina Kovačević, Seka Tomičić, Marijana Martinović Marković i ansambl “Prijatelji”. Premijerno će biti emitovana i pjesma nedavno preminulog mladog pjevača Momira Lukovca, koji je učestvovao na prethodnim festivalima i prošao konkurs i za aktuelni.

Obje festivalske večeri umjetnike će pratiti orkestar pod rukovodstvom Aleksandra Saše Magovčevića (harmonika), u sastavu: Ivan Peković (harmonika), Vasilije Vukadinović (klarinet) Milena Ćuković (flauta), Ivan Stanojević,  Boban Janković, Jana Radunović, Ivan Papović, Marijana Jelenić (violine), Rade Magovčević (gitara) Nikola Nedeljković (bas gitara) i Boban Popović (bubanj).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + twenty =