Tri dive oduševila prepunu Ljetnju pozornicu u Kotoru

 

 

Kotor, 07. avgust 2018.

 

Tri velike dive naših prostora, Tereza Kesovija, Gabi Novak i Radojka Šverko nastupile su sinoć  na prepunoj Ljetnjoj sceni na KotorArt Don Brankovim danima muzike. Sjajne umjetnice oduševile su publiku hitovima kao što su „Prijatelji stari gdje ste“, „Vino i gitare“, „On me voli na svoj način“, „Za mene je sreća“ i mnogim drugim. Radojka Šverko je publiku iznenadila i sa dvije interpretacije na engleskom jeziku, imeđu ostalog i velikim hitom „I do it for you“ Bryan Adamsa. Dive su, budući da su dobile stojeće ovacije, na bis zajedno izvele veliki hit „Tamo da putujem“.

 Sjajna ekipa muzičara koji su savršeno podržavali tri umjetnice bili su Ante Gelo, gitarista, koji je prošle godine nastupao na KotorArt Don Brankovim danima muzike sa interpretatorkom sevdalinki, Amirom Medunjanin, zatim Robert Vrbančić, basista, kao i Matija Dedić, pijanista, dugogodišnji gost festivala.

„Boravak na pozornici su najsretniji trenuci u mom životu. Bilo je sreće i zadovoljstva ali i velikih tuga, uspona i padova. Ali, boraviti na pozornici, svaki put izaziva posebnu koncentraciju i večeras je publiku u Kotoru to prepoznala. Taj emotivni trenutak je onaj koji mene hrani i strašno mi je drago ako uspijem to prenijeti.“- izjavila je Radojka Šverko nakon koncerta.

„Bilo je predivno, emotivno, raznoliko… izvodili smo program koji se provlači kroz naših 50-60 godina. Ja sam 2014. bila u Kotoru sa Arsenom, prošle sa Matijom, Biserom i Vasilom. Tri puta za 4 godine i uvijek mi je lijepo. Sretna sam što iz godine u godinu dolazimo u ovaj grad. Vraćam se Kotoru i uvijek mi je puno srce. “- izjavila je Gabi Novak nakon koncerta.

Tereza Kesovija je više od četiri decenije nastupala i bila nagrađivana na svim domaćim (jugoslovenskim) festivalima. Nastupe u Francuskoj započela je 1965. godine, sarađujući sa zvijezdama kao što su Serž Lama, Tino Rosi, Žilber Beko, Rita Pavone; dva puta je pjevala na takmičenju za Pjesmu Evrovozije. Dobitnica je brojnih nagrada, a predsjednik Republike Francuske odlikovao je i proglasio Vitezom visokog odličja za doprinos u kulturi (1999).

Gabi Novak je karijeru započela radeći s Big bendom u Lju­bljani, nakon čega su uslijedili nastupi na festivalima kao što su Zagrebački festival zabavne glazbe (Zagrebfest) s pjesmom Ljubav ili šala, Bledski džez festival u duetu s čuvenim Lujem Armstrongom, Beogradsko proleće, festivali u Splitu i Opatiji. Dobitnica je nagrade Porin za najbolji ženski vokal (Pjesma je moj život, 2003), kao i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici 2006. godine.

Radojka Šverko je prekretnicu u karijeri imala 1970. godine, kada je s pjesmom The World is Mine pobijedila na festivalu u Rio de Žaneiru, nakon čega su uslijedili nastupi na festivalima u Tokiju, Seulu, Atini, Portoriku, Karakasu, Los Anđelesu, Njujorku, kao i redovni nastupi na jugoslovenskim festivalima. Pjesmu Kud plovi ovaj brod otpjevala je na vrhuncu međunarodne karijere na Splitskom fes­tivalu (1970).