U CNP-u održana konferencija za novinare povodom premijere predstave ,,Smrt i njeni hirovi“


Danas je u Crnogorskom narodnom pozorištu održana konferencija za novinare povodom premijere predstave ,,Smrt i njeni hirovi“ Žoze Saramaga u režiji Lidije Dedović.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak 13. marta 2020. godine, u 20:30 sati na Sceni Studio.

Adaptaciju je radila Kata Đermati, dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitorka Irena Popović Dragović, scenografiju i dizajn svjetla je radio Branko Hojnik, asistentkinja scenografa je  Andreja Rondović. Za kostime je zadužena Lina Leković, scenski pokret Gregor Luštek, instruktorka stepa  je Vera Tsarikovskaia, asistentkinje režije su Anđelka Nenezić i Milena Šibalić, izradu maski je radila Ivanka Vana Prelević, video materijal Stevo Vasiljević, lektorka je Jelena Šušanj, dok je izvršna producentkinja Nela Otašević.

U predstavi igraju: Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Julija Milačić, Jadranka Mamić, Nikola Perišić, Omar Bajramspahić, Pavle Prelević, Irena Popović Dragović, Mladen Nikčević i Predrag Pavićević.

Umjetnički direktora CNP-a Željko Sošić kazao je da mu je posebno zadovoljstvo da najavi drugu premijeru na adaptiranoj Sceni Studio. „Predstava na satiričan način govori o tome šta se dešava u jednom društvu u kojem se jednoga dana pobijedi najveći čovjekov strah- strah od umiranja,“ kazao je umjetnički direktor CNP-a.

Rediteljka Lidija Dedović je nakon osam godina ponovo u CNP-u i za nju to predstavlja veliki izazov. Kaže da je djelu pristupila vrlo radoznalo, osjećajući se blisko sa piscem i da nikada u literaturi nije naišla na takvu priču. ,,Nevjerovatna fiktivna okolonost uvođenja besmrtnosti u jednoj neimenovnoj državi može zapravo sve nas da smjesti u jednu super studioznu, značajnu analizu ne nevjerovatnih nego vrlo realističnih i aktuelnih društvenih okolnosti koje se tiču, ne samo naše male države već sveukupnog čovječanstva.“

Kata Đermati koja je adaptirala roman naglasila je da je ovo posljednje Saramagovo djelo. ,,Ovaj roman je Saramagov zadnji roman i pisao je o smrti, nakon toga je umro. Uvijek se bavio tabu temama i najveću tabu temu je ostavo za kraj.“ Rekla je da je Saramago pronašao nešto što može da pobjedi smrt, a to je ljubav: ,, Daje najsvetiju ljudsku osobinu nečemu što je za nas tabu tema. Smrt je nešto strašno a on je stvorio tako da zavolimo taj lik.“ – kazala je Đarmati.

Kompozitorka Irena Popović Dragović, koja je po prvi put u Crnogorskom narodnom pozorištu, kazala je da je beskrajno zanimljivo uvesti ansambl u tu atmosferu pravljenja muzike ,,Ja sam pokušala da napravim jednu vrstu intelektualnog kabarea, da različite nivoe teksta koji Saramago nudi ozvučim u songove, ali ne songove koji su proizvod mjuzikla i zabave, nego songove koji imaju jedan specifičan otpor prema cijeloj temi.“ – istakla je Popović Dragović.

Asistenkinja scenografije Andrea Rondović rekla je da scenograf Branko Hojnik i ona inspiraciju pronašli na Sceni Studio i da je scenografija nastala u toku samog procesa:  ,,Scenografija je simbolično i metaforički predstavljena kao jedna posebna država koja je sama za sebe zatvorena a opet je otvorena prema nama.“ Rondović je iskazala posebno zadovoljstvo što je scenografija postala osamnaesti lik u predstavi.

Glumica Nada Vukčević kojoj je povjerena uloga Smrti je kazala da joj je glavnu motivaciju u građenju lika  dao razgovor između Umjetnika i Smrti. Umjetnik pita ,,Šta? Vi niste život?“ a Smrt odgovara ,, Ja sam daleko manje komplikovana od njega“. Nju je predstva natjerala na razmišljanje koliko mi zapravo komplikujemo – ,,Koliko nekim neznanjem i primitizmom tjeramo ljude od sebe, tjeramo same sebe od sebe i to je ono što je divno u predstavi. Smrt je daleko manje komplikovana od života. Mi smo ti koji komplikujemo, smrt dođe po svoje kad je vrijeme.“ – kazala je Vukčević.

Glumica Julija Milačić Petrović Njegoš kojoj je pripala uloga Gospođe Premijerke  se zahvalila CNP-u i cijelom ansamblu. Kazala je da njen lik ide od sjaja do očaja ,,Od jedne potpune slobode koju dobija na početku samim tim da nema smrti do jednog totalnog raspada sistema za jako kratko vrijeme“ – rekla je Milačić Petrović Njegoš.

Glumac Nikola Perišić koji tumači lik Predsjednika svih preduzeća kazao je da su svi funkcionisali kao jedno ,, Cijelim sobom i svim svojim bićem“  i pozvao  publiku da se uvjeri u to na premijeri.

Jadranka Mamić igra ulogu Majke. Ona je kazala da proces još nije završen i da glumci i dalje nastavljaju da postavljaju pitanja: ,,Mi nastavljamo sa svojim radom i nastavićemo posle premijere jer su pitanja koja je Saramago postavio jako duboka, ali naš zadatak je da to univerzalno predstavimo vama.“ – rekla je Mamić.

,,Mene je izuzetno strah smrti“ kazao je glumac Pavle Prelević koj igra Kardinala:“ Ono što je Saramagao uradio jeste da po prvi put u životu, malo i zavolim tu smrt.“ Kazao je da nakon čitanja ovog romana čovjek suoči sa nekim stvarima i kao glumac i kao čovjek ,, Ono što izvučete kao nauk iz tog romana jeste da shvatite funkciju svoju kao čovjeka, kao živog bića na zemlji, da nešto doprinesete, da nešto uradite, da se izborite sa nekim stvarima u životu da biste lakše umrli.“

Predstava će reprizno biti izvedena 14. i 16. marta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =