U CNP-u održana konferencija za novinare povodom premijere predstave “The effect”


07.06.2021.


Danas je u Crnogorskom narodonom pozorištu održana konferencija za novinare povodom premijere predstave „The Effect“ koju je po tekstu Lusi Prebl režirao Danilo Marunović.

Predstava će premijerno biti izvedena u srijedu 9. juna na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Reditelj Marunović potpisuje adaptaciju i izbor muzike, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović, tekst je prevela Slavica Perović, dramaturg je Stefan Bošković, lektorka Jelena Šušanj, dizajn videa potpisuje Radovan Vukasović, dozajn tona Mladen Nikčević, izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Marta Ćeranić, Dušan Kovačević, Andrea Mugoša, Aleksandar Radulović i Jovan Dabović.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović kazao je da je izbor ovog teksta, što je odluka prethodnog direktora Željka Sošića, pravi repertoarski potez i da vjeruje da će predstava biti veoma gledana. “Ovaj tekst otvara značajne probleme savremenog svijeta koji su danas veoma aktuelni. Istražuje odnos srca i razuma i ima moderan senzibilitet koji će sigurno privući mlađu publiku, što je za nas veoma važno.” – kazao je Baćović. Dodao je da je u ovom procesu imao priliku da se bolje upozna sa radom svih sektora nacionalnog teatra. “Veoma sam zadovoljan operativnim i tehničkim sposobnostima Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve strukture pozorišta – od umjetničkog preko administrativnog sektora, održavanja zgrade, scenske tehnike, marketinga – imale su pred sobom ozbiljan i zahtjevan zadatak koji je ispunjen u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.”

Reditelj Danilo Marunović je rekao: “Proces rada na predstavi je bio tromjesečna avantura u kojoj smo do rezultata došli kroz intenzivne međuljudske odnose koji su bili puni ljubavi, konflikta, prijateljstva, stvaralačkog zavjereništva… Lusi Prebl kroz ovaj tekst, između dva antipoda – sreće i depresije, postavlja pitanje koje određuje našu civilizaciju, da li je ljubav izazvana korišćenjem antidepresiva jednako relevantna kao ljubav rođena u “normalnim” okolnostima.”

Dramaturg Stefan Bošković je istakao da je “The Effect” regionalna praizvedba, što je veoma značajno za Crnogorsko narodno pozorište. Kazao je da je rad na tekstu bio veoma izazovan: “S obzirom na velike kulturološke i društvene razlike između Velike Britanije, u kojoj je tekst napisan i Crne Gore, bilo je veoma zahtjevno prilagoditi ovaj tekst našim prostorima, i to je jedan od razloga što smo ovu predstavu radili čitava tri mjeseca.” – rekao je Bošković na konferenciji za novinare.

Andrea Mugoša, kojoj je povjerena uloga Koni Hol, kazala je da je srećna što je dio ovog projekta: “Dobila sam ozbiljan glumački zadatak koji je zahtijevao od mene da iz probe u probu pronalazim nova glumačka sredstva koja će me dovoditi u stanja koja prolazi moj lik. Proces je bio težak i zahtjevan, ali vjerujem da smo napravili dobru predstavu.” – istakla je Mugoša.

Aleksandra Raduović je podsjetio da je u toku procesa rada na predstavi, posebno na samom početku, epidemiološka situacija u Crnoj Gori bila kritična i da u tom smislu rad na predstavi posvećuje žrtvama virusa COVID-19.

Dušan Kovačević je kazao da će ovu predstavu, zbog slojevitosti teksta, glumačke igre i rediteljskog čitanja, publika tumačiti na različite načine.

Predstava “The Effect” će reprizno biti izvedena 10. juna u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + seven =