U CNP-u premijerno izvedena predstava “The effect”


Sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava „The Effect“ koju je po tekstu Lusi Prebl režirao Danilo Marunović.

Reditelj Marunović potpisuje adaptaciju i izbor muzike, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović, tekst je prevela Slavica Perović, dramaturg je Stefan Bošković, lektorka Jelena Šušanj, dizajn videa potpisuje Radovan Vukasović, dozajn tona Mladen Nikčević, izvršna producentkinja je Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Marta Ćeranić, Dušan Kovačević, Andrea Mugoša, Aleksandar Radulović i Jovan Dabović.

Reditelj Marunović je nakon predstave kazao da predstava preispituje koncepte sreće, sudbine, ljubavi.. “Postavljamo pitanje da li je ljubav podjednako relevantna ako se desi uz pomoć prečica, odnosno stimulansa… Komad je uronjen u ono što je stereoptip zapadne civilizacije, a to je zavisnost od farmaceutske industrije. Da li čovjek ima snage, kapaciteta, hrabrosti da se odupre kulturi uzimanja stimulansa?” – kazao je Marunović nakon premijere.

Aleksandar Radulović igra Tristana. On je rekao da je “The Effect” komad o ljubavi i bolu. “Mislim da smo lijepo elaborirali jasnoću koju ovaj komad nudi. Trenutak u kom živimo nas je trebalo da nauči ili makar opomene da nije sve u životu tako jednostavno… Nema života bez bola, samo je pitanje na koji način se odnosimo prema njemu.”

“The Effect” je klinička ljubav. Dirljiva, povremeno melanholična, povremeno duhovita, inteligentna i osjećajna igra koja nam neprestano mijenja perspektivu, suptilno nudi detalje kroz koje duboko zalazimo u tajne ljudskog mozga. Effect je organizam pun naboja, nudi mnogo više pitanja nego odgovora, koristi srce u istraživanju mozga, ukazuje na ograničenja medicine, traži uzroke depresije, odmjerava moć fizičke privlačnosti. Materijal je složen i višeslojan, a izvedba je uzbudljiva i dubuko ljudska. – Stefan Bošković, dramaturg

Predstava će reprizno biti izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =