U KIC-u izvedeno 250 programa koje je pratilo 35 hiljada pośetilacaKulturno – informativni centar “Budo Tomović” profilisanom i prepoznatljivom repertoarskom politikom otvorenih vrata i raznovrsnih umjetničkih sadržaja za sve generacije, i tokom prethodnih sedam mjeseci 2019. godine,  veoma uspješno je unaprjeđivao kako kulturnu ponudu Podgorice, tako i Crne Gore. Kontinuitet i kvalitet kulturnih događaja jedan je od prioriteta stvaralačkog angažmana, pa i sa ograničenim budžetskim programskim sredstvima (oko 100 hiljada eura na godišnjem nivou) KIC je publici pružio znatan broj kulturno – umjetničkih sadržaja. Svakodnevno KIC ulaže napore kako bi kulturni ambijent Glavnog grada bio sadržajniji, dinamičniji, i u svakoj sferi bogatiji, pa sa zadovoljstvom se može istaći da je u proteklih sedam mjeseci organizovano više od 250 programa od čega su više od 50 bili premijerni.

             Programe je pratilo oko 35 hiljada pośetilaca što je svakako potvrda prepoznatljivo dobre kulturne politike koju KIC primjenjuje već godinama. Scene KIC-a tradicionalno su bile mjesto okupljanja kako afirmisanih, tako i mladih umjetnika, pa je tako bilo i u januaru ove godine na četvrtom uspješno realizovanom izdanju Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO u okviru koje su se predstavile aktuelne domaće i regionalne dramske produkcije i koprodukcije ATAK, Korifej, Zetski dom, ali i projekti sa Vesnom Čipčić i Zijahom Sokolovićem.

               Ogromnu pažnju javnosti izazvao je i IV regionalni književni festival “Literitorija” u sklopu kojeg su se podgoričkoj publici predstavili pisci i kritičari iz zemlje i regiona i to: Filip David, Rumena Bužarovska, Faruh Šehić, Andrej Nikolaidis i dr, a Forum mladih pisaca svoj četvrti rođenadan proslavio je poetsko muzičkim performansom. Kroz radionicu kreativnog pisanja koju je vodio pisac Vasko Raičević i Školu retorike prof. Radovana Radonjića, namijenjenu srednjoškolskoj i studentskoj populaciji, realizovana je edukacija mladih u oblasti literarnog stvaralaštva i govorništva.

               Raznovrsni edukativni i koncertni programi, posvećeni osnovnoj temi “Mladi i džez” organizovani su u sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori”. Publici se predstavio džez ansambl Državnog univerziteta u San Dijegu pod upravom dirigenta Bila Jegera, sa specijalnom gošćom Kristin Korb, zatim crnogorski gitarista Pippo Corvino (alias Filip Gavranović), sa libanskim gitaristom Mahanom Mirarabom, a UNESCO Međunarodni dan džeza obilježen je koncertom “Đorđijana” mlade crnogorske vokalne i multimedijalne umjetnice Ive Kostić.

              KIC u kontinuitetu 17 godina slavi Svjetski dan muzike 21. jun, a ove godine taj praznik je obilježen koncertom renomiranog džez trija Gregorija Priva.

             Nastupi odavno afirmisanih muzičara doprinijeli su atraktivnosti i ekskluzivnosti u ostvarivanju koncepta muzičkog programa, pa su tokom proteklih mjeseci priređeni nezaboravni koncerti Boža Vreća sa bendom, Vasil Hadžimanov benda, pop rok sastava Ničim izazvan, kantautora Kralja Čačka, Saše Vasića sa bendom, kao i nekoliko koncerata izvorne muzike i niz humanitarnih programa.

            Kroz drugo izdanje Festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” koje su realizovani u saradnji sa brojnim crnogorskim muzičarima nastavljeno je sa baštinjenjem tradicionalnih vrijednosti.

              Na velikoj sceni KIC-a krajem juna KIC pop hor priredio je muzički spektakl „Pod sjajem zvijezda“ za koji je vladalo ogromno interesovanje, a KIC je bio odličan domaćin i prvog regionalnog festivala stand up komedije “Opuč.

             Premijerno je odigrana i nova predstava “Suština prevare” u izvođenju polaznika pozorišne radionice Dodest, a predstava je uvrštena i u takmičarski dio 49. Festivala dramskih amatera Crne Gore gdje je njen reditelj Sejfo Seferović nagrađen za najbolji eksperimentalni pristup.

              Prikazivanjem vrijednih umjetničkih ostvarenja istaknutih stvaralaca kroz brojne revije i cikluse koji su postali prepoznatljivi u okviru kulturne ponude Glavnog grada KIC je nastavio sa afirmisanjem sedme umjetnost, a i ove godine su gledaoci napravili izbor svojih omiljenih filmova i u punom Dodestu uživali u reviji “Filmski snovi – gledaoci biraju”.

              I u ovoj 2019. KIC je ostvario veoma produktivnu i uspješnu saradnju sa ambasadama, brojnim nevladinim organizacijama, ali i institucijama kulture u Crnoj Gori (Budva, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Pljevlja). Plod povezivanja i umrežavanja je i obnovljena saradnja sa Kulturnim centrom Novog Sada koja je nastavljena u prvoj polovini ove godine koncertom mladog crnogorskog pijaniste Andrije Jovovića u novosadskoj Gradskoj kući. KIC je u junu ove godine potpisao i Protokol o saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom Kantona Sarajevo (BKC KS), čime su zvanično uspostavljene čvršće veze u oblasti kulture i umjetničkog stvaralaštva između dva vodeća kulturna centra u Podgorici i Sarajevu. Prvi zajednički projekat bio je debitantski međunarodni nastup KIC pop hora na festivalu „Baščarijske noći“ koji nije ostavio ravnodušnom brojnu sarajevsku publiku na centralnom trgu.

                Folklorni ansambl KIC-a učestvovao je na 74. izdanju prestižnog Festivala „Almond Blossom – Mandorlo in Fiore“ koji je održan na Siciliji (Agriđento) u okviru kojeg je učesvovalo 18 država svijeta i pobrao ogromne simpatije publike i učesnika.

               I ove godine, KIC je tradicionalno podržao VIII Međunarodni festival folklora đece i mladih „Skoči kolo da skočimo“ koji je okupio više od 450 učesnika iz države i inostranstva.

               Podsjećamo, Folklorni ansambl KIC-a i KIC pop hor bili su i dio ovogodišnje svečanosti otvaranja i zatvaranja Olimpijade malih zemalja Evrope koja je održana u Budvi.

              KIC kao jedan od vodećih centara kulture u zemlji nastaviće na autentičan i kreativan način da unaprjeđuje svoj programski koncept i da publici pruži tradicionalno kvalitetnu i raznovrsnu ponudu. KIC će i ubuduće biti otvoren za saradnju sa pojedincima, institucijama, stranim predstavništvima i nevladinim organizacijama, a podržaće i kreativne inicijative stvaralaca mlađe generacije.