U KIC-u postavljaju Igre iz Malesije


                U okviru obilježavanja 75 godina najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”, uz podršku Glavnog grada, od danas je garderober našeg ansambla bogatiji za albansku narodnu nošnju iz Tuzi i Malesije.

                Želja *Srca kulture grada, stara nekoliko godina, da uz crnogorsku, bokeljsku,  žensku spičansku,  srbijansku (leskovačka i šumadijska), vlašku, vranjansku, bunjevačku, šopsku, šokačku, čoček, makedonsku i slovenačku, nabavi i albansku nošnju, ispunjena je radom vještih ruku Vaida i Nevine Turusković, poznatih izrađivača narodnih nošnji  iz Tuzi, terzija, kolekcionara i dobitnika brojnih nagrada za svoj rad. Oni su sa velikim umijećem, po narudžbi KIC-a “Budo Tomović”, uradili 10 kompleta, ženske i muške albanske narodne nošnje sa detaljima iz malesijskog kraja.

                Direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović, zahvaljujući Turuskovićima na višedecenijskoj saradnji, ali i naročito na novoizrađenoj nošnji, istakla je važnost njegovanja bogatstva različitosti crnogorske tradicije i kulture, najavljujući da će sljedeći projekat biti nabavka bošnjačke nošnje. Burzan je obećala da će odmah sa ublažavanjem epidemioloških mjera i dobijanjem dozvole za rad folklornog ansambla, početi probe koreografije za Igre iz Malesije, koje će postaviti dugogodišnji igrač, a sada stručni saradnik u Folklornom ansamblu KIC-a Mirsad Ademović, dok  muziku priprema Aleksandar Saša Magovčević.

                 Izrađivači nošnje Vaid i Nevina Turusković zahvalili su KIC-u na ukazanom povjerenju i obećali dalju podršku *Srcu kulture grada.

                 U dužem razgovoru, s ponosom i poštovanjem, pominjani su dosadašnji vrsni koreografi i umjetnički rukovodioci koji su gradili temelje ansamba KIC-a “Budo Tomović”: prof. dr Vladimir Šoć, Ablah Abdović, Draško Savković, Hasan Cano Đečević, čijim je stopama pošao i njegov sin Emin Đečević, sadašnji koreograf ansambla.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − 1 =