U KIC-u premijerno prikazan prvi crnogorski kratkometražni LGBT film „Maske“

 

 

            Film „Maske“, prvi crnogorski kratkometražni, amaterski LGBT film, ostvarenje mlade autorke Biljane Božović, premijerno je prikazan sinoć, 29 marta, pred publikom u prepunoj Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“.
           Projekcija filma realizovana je u organizaciji LGBT Forum Progres-a, a uz podršku KIC-a „Budo Tomović“. Film je nastao kao potpuno volonterski poduhvat, a prema riječima autorke Božović „Maske“ prikazuju stvarnu priču koja se desila njenom prijatelju, a dešava se i brojnim LGBT osobama koje smo u prilici svakodnevno da sretnemo.

           “Željela sam da prikažem realni momenat u nečijem životu, i pokušam da barem malo približim situaciju u kojoj se LGBT osobe nalaze u široj crnogorskoj javnosti“, istakla je Božović.

           Za LGBT Forum Progres ovaj film je istorijsko ostvarenje, pogotovo jer on umnogome dopronosi uvođenju Queer kulture u Crnu Goru na velika vrata. Iz ove Nevladine organizacije ističu da su ponosni što su od samog početka dio ove nevjerovatne priče, a veliku  zahvalnost  duguju KIC-u „Budo Tomović“ na partnerstvu i izuzetnoj saradnji.

           Događaj su svečano otvorile Bojana Jokić, predsjednica LGBT Forum Progres-a  i Maja Bogojević, dekanka Fakulteta umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica i predsjednica crnogorskog ogranka svjetskog Udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI).

 

 

           Jokić je iskoristila priliku da se zahvali svim predstavnicima ambasada, ministarstava, organizacija nevladinog i civilnog sektora, kancelarije Zaštitnika ljudskih prava, i brojnih drugih prijateljskih organizacija i institucija, kao i svim prijateljima LGBT zajednice.

          Govoreći o značaju ovog filma, Bogojević je istakla da je izuzetno srećna što jedan ovakav projekat postoji u Crnoj Gori. „Ovaj film, koji ćemo vidjeti večeras, kreće od neke crnogorske realnosti, koja je surova, kao takva, konstruiše uloge i likove, da bi se na kraju opet vratio u tu stvarnost“ kazala je Bogojević.

 

 

          Od danas, film će biti dostupan i na YouTube kanalu nevladine organizacije LGBT Forum Progres, na sljedećem linku – https://youtu.be/zGKn0QSSaRg

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − two =