U Podgorici koncertom obilježeno 100 godina nezavisnosti Finske

 

 

Ambasada Finske u Beogradu i Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” organizovali su sinoć (2.oktobar) koncert finskog pijaniste Ukija Ovaskainena koji je izvodio najpoznatija djela Jana Sibelijusa u Velioj sali KIC-a.

Ambasador Finske Perti Ikonen i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, obratili su se publici prije početka koncerta.

Jučerašnji koncert pripada nizu manifestacija kojima se širom Evrope proslavlja stogodišnjica nezavisnosti Finske tokom 2017. godine. “U Crnoj Gori, cilj proslave jubileja je da se javnost upozna sa Finskom, njenom kulturom, vrijednostima, društvenim životom, kao i uspješnom saradnjom koja postoji između nordijskih zemalja, a koja može da bude primjer ovom regionu” istakao je ambasador Ikonen.

“Muzika koju smo večeras slušali odavno je dio svjetske umjetničke baštine i zato nas posebno raduje što se upravo ovim koncertom obilježava stogodišnjica nezavisnosti Finske u Crnoj Gori”, naglasila je Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture

Jan Sibelijus je najpoznatiji finski kompozitor, koji je svoju muziku opisao riječima: “Muzika počinje tamo gdje mogućnosti jezika prestaju. Zbog toga ja komponujem.“ (1919). Jučerašnji koncert završen je himnom Finlandija, koja je komponovana 1899. godine. Ambasador Ikonen istakao je da je to tipčna protestna pjesma o slobodi i pravu na život, kao i da je osnovna poruka himne i danas relevantna.

Koncertu su prisustvovali brojni članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, predstavnici društvenog, javnog i kulturnog života Glavnog grada, kao i brojni ljubitelji kvalitetne muzike.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 7 =