U Subotici održana promocija knjige „RATA – crnogorska kolonija u Vojvodini“

 

Montenegrina Subotica - logo

 

Povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, u Subotici u Art bioskopu Lifka je, 11. Jula 2013. godine, održana premijerna promocija knjige  Nenada Stevovića: „RATA – crnogorska kolonija u Vojvodini“. Knjiga je izašla u izdanju Crnogorskog kulturnog centra Beograda i Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“

 

Promocija knjige - Rata - Crnogorska kolonija u Vojvodini - 1

 

Na promociji su, pored autora, govorili i recezent knjige istoričar prof. dr Ranko Končar i urednik izdanja prof. dr Tadija Eraković. Ispred organizatora, Crnogorskog kulturno prosvjetno društvo „Montenegrina“ iz Subotice, prisutne je pozdravila predsjednik Snežana Jovović.

 

Promocija knjige - Rata - Crnogorska kolonija u Vojvodini - 2

 

Potomak kolonista sa Rate Vladimir Vuksanović je bio moderator programa u kojem su učestvovale i Nataša Vučinić i Lukijana Popović iz dramsko recitatorskog studija CKPD „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.

 

Promocija knjige - Rata - Crnogorska kolonija u Vojvodini - 3

 

Knjiga Nenada Stevovića ima karakter istorijske hronike i vrijednog dokumentarnog priloga o crnogorskim kolonistima poslije Prvog svjetskog rata u naselju Rata, kod Bajmoka. Bila je to najveća crnogorska kolonija u Vojvodini (102 porodice), koja se počela naseljavati između 1924 – 1930, a najintenzivnije 1925. i 1926. godine. Rad se izdvaja svojim metodološkim pristupom – razmatra razvoj kolonije kroz duži vremenski period, skoro kroz cio 20. vijek, i to u političkom, ekonomskom i društvenom kontekstu, uopšte. To je autoru omogućilo da dublje izrazi i percepciju specifične vojvođanske stvarnosti – geografske, ekonomske, etničke i kulturološke od strane crnogorskih kolonista, i da komparira refleksije istorijski novog i tradicionalnog sa kojima su kolonisti objektivno suočeni.

 

Knjiga - Rata - Crnogorska kolonija u Vojvodini

 

Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Montenegrina“
U Subotici, 12. jula 2013.