U susret 30. jubilarnom Barskom ljetopisu

 

 

 

Jubilarno, 30. izdanje Barskog ljetopisa, ključne kulturno-umjetničke manifestacije, po kojoj se između ostalog prepoznaje Bar i crnogorsko primorje –  trajaće od 16. juna do 20. avgusta. 

Barski ljetopis je manifestacija Kulturnog centra Bar, koja promoviše kulturu i vrijedne umjetničke sadržaje karakteristične za ovaj grad i Crnu Goru, i okuplja eminentne stvaraoce iz naše zemlje, regiona i svijeta. Usljed činjenice da ove godine obilježava značajan jubilej, ukazala se potreba da se Festival osvježi i dodatno unaprijedi. U tom duhu, došlo je do sljedećih promjena u ovogodišnjem konceptu: Festival traje duplo duže nego do sada, čime će biti ispraćen ključni dio turističke sezone; program Ljetopisa i ove godine uključuje mahom pozorišne, muzičke, likovne i književne segmente, ali je podijeljen u dva komplementarna dijela – Večernju scenu, koja je tradicionalnog tipa, i Prateći program,  koji ima za cilj da vrati umjetnost među ljude, umjesto da publika traži. Dok se Večernja scena osvrće na afirmisane umjetnike unutar tradicionalnih umjetničkih pravaca, Prateći program osmišljen je u duhu veoma aktuelne teme o „nepristupačnosti“ umjetnosti i kulture svima onima kojima zapravo pripada. Zakazano je preko 120 programskih sadržaja, među kojima se poseban akcenat stavlja na  festivalsku produkciju predstave Orkanski visovi, u režiji priznate hrvatske rediteljke Dore Ruždjak Podolski. Na kraju Festivala biće uručene i festivalske nagrade.

Ozbiljan pristup organizatora Barskog ljetopisa nije samo vidljiv kod programskog dijela festivala. Kvalitativno značajan iskorak napravljen je u informativnom dijelu, odnosno blagovremenom informisanju javnosti o kulturnim dešavanjima tokom trajanja Festivala. Pored poboljšane veze s medijima, treba istaći pokretanje novog sajta Barskog ljetopisa (www.barskiljetopis.me ) koji pruža jasnu sliku o ovom festivalu i daje sve potrebne informacije budućim pośetiocima kulturnih programa.  Naravno, nijesu zaboravljeni i drugi danas popularni vidovi informisanja kao što su  društvene mreže – Facebook, Instagram, Twitter… 

Cjelokupan program Festivala realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Bar i Turističke organizacije Bar.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 13 =