U susret 68. sezoni Gradskog pozorišta: Nove priče za novi kvalitet

Podgoričkom premijerom „Don Kihota“, Andraša Urbana, 20. septembra u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ počeće 68. sezona Gradskog pozorišta. Prva repriza ove predstave, koju je Gradsko pozorište realizovalo u koprodukciji sa Barskim ljetopisom, za publiku glavnog grada zakazana je dan kasnije na istom mjestu i u istom terminu.

Ova nesvakidašnja, intrigantna teatarska priča zasnovana je na motivima Servantesovog remek djela, a premijerno je izvedena u julu u okviru Barskog ljetopisa. U Urbanovom viđenju čuvenog romana na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena – sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. To su: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

Uz već provjerene naslove sa sve tri scene – Lutkarske, Dramske za đecu i Večernje, i naredni period u Gradskom pozorištu obilježiće novi projekti i akcije, brojna gostovanja, ali i niz festivalskih pohoda u zemlji i regionu. Tako će ansambl već 15. septembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ igrati „Malog pirata“ Milana Karadžića, na zatvaranju osmog izadnja Međunarodnog festivala lutkarstva, koji će ove godine u Podgorici okupiti teatre iz još pet zemalja: Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Niz festivalskih gostovanja nastaviće se predstavom „Cvrčak i Mrav“ u režiji Branka Ilića, koja će biti izvedena 27. septembra na zatvaranju 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji tradicionalno u ovaj grad dovodi najbolje đečije predstave iz cijelog svijeta. Ovaj komad, koji je Gradsko pozorište uradilo u koprodukciji sa Teatrom mladih, Kulturnim centrom „Nikola Đurković“ iz Kotora, Herceg festom i Budva Grad teatrom, ovog mjeseca biće igran i pred publikom glavnog grada, 22. septembra u 12 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.

S jasnom vizijom da prioritet budu visoki umjetnički i estetski dometi, promišljenom repertoarskom politikom i u narednom periodu Gradsko pozorište će nastaviti da podiže ljestvicu kvaliteta svojih produkcija, na radost publike svih generacija. Tome u prilog, treba istaći da Gradsko pozorište do kraja godine očekuju premijere na Večernjoj i Lutkarskoj sceni za đecu. Biće ostvarena i prva saradnja sa uglednom bugarskom rediteljkom Veselkom Kunčevom koja će na Lutkarskoj sceni za đecu postaviti komad „Na ivici neba“.

A nakon hit predstave „Lažljivci“, koja se u Gradskom pozorištu uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina, Marko Manojlović potpisaće režiju i komada „Pukovnik ptica“ čija se premijera očekuje krajem godine.

I u nastupajućoj sezoni Gradsko pozorište će se potruditi da njihove predstave dopru do što većeg broja gledalaca u našoj zemlji, a to uraditi i u okviru novog projekta „Podgoričko Gradsko za śever“.