U susret FIAT-u 2018

 

 

FIAT 2018 počeće 7. i trajaće do 16. septembra 2018. godine. Tokom deset festivalskih dana, u glavni grad vratiće se jedinstveni duh FIAT-a kroz mnoštvo različitih programa i segmenata: od takmičarske selekcije predstava, gostovanja, predstavljanja umjetnika i umjetničkih grupa, likovnog, filmskog i književnog programa, karakterističnog muzičkog segmenta do kreativnih industrija.

Od 67 pristiglih online prijava selektorka glavnog programa, glumica Ana Vujošević, izabrala je 11 produkcija iz 10 zemalja svijeta:

  • „Galaktička Crvenkapica“ (Španija) u saradnji sa Instiut Ramon Llull, Barselona

  • „Sablast u dolini Sentflorijanskoj“ (Srbija)

  • „Ćao, prijatno!“ (Makedonija)

  • „Sin“ (Crna Gora)

  • „KA-F-KA“ (Francuska) u saradnji sa Francuskim institutom Podgorica

  • „Ja sam, Edit Pjaf“ (Njemačka)

  • „Majka i dijete“ (Albanija)

  • „Bpolar“ (Izrael) u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu

  • „Morgan i Frimen“ (Mađarska) i „Dobar zvuk u naletima“ (Mađarska)

  • “Dream of life” (Hrvatska)

 

Dodjela nagrada biće 16. septembra i uručiće se nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, kao i za najbolju mušku i žensku ulogu.

“FIAT Fokus” aktuelan je i ove godine. Biće predstavljene trupe koje po izboru selektora najbolje prezentuju alternativnu scenu i izraz zemlje iz koje dolaze. FIAT 2018 imaće  mađarski fokus u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici.

Festival će se odvijati na više lokacija u Podgorici: Kuslevova kuća, KIC “Budo Tomović”, Crnogorsko narodno pozorište… Ulaz na sve programe festivala, kao i prethodnih godina, biće besplatan.

I ove godine FIAT se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, kao i uz pomoć drugih sponzora i prijatelja festivala. Posebnu podršku za izradu sajta i mobilne aplikacije FIAT je dobio od Telenor Fondacije.

FIAT tim se i dalje nada boljim danima za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori, čekajući realizaciju inicijative dodjele jedinstvenog prostora koji bi bio svojevrsna baza kompletnoj nezavisnoj kreativnoj sceni u kojoj bi stvaraoci dobili adekvatne uslove za rad, razvoj i građenje konteksta neophodnog za razvoj ukupne crnogorske kulture.

Kvalitet i kredibilitet FIAT-a potvrđen je i kroz članstvo festivala u EFFE mreži (“Europe for Festivals, Festivals for Europe”) i dobijanjem oznake kvaliteta koju mogu nositi samo festivali sa posebnom umjetničkom vrijednošću i doprinosom raznovrsnoj evropskoj kulturnoj sceni. Ova oznaka predstavlja garanciju izvanrednosti i vidljivosti festivala na međunarodnoj umjetničkoj sceni.