Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ – Manifestacija “Ljubišini dani”


У оквиру манифестације ,,Љубишини дани у Београду“ , 20. фебруара 2019. године, у Малој сали Коларчевог народног универзитета у Београду, са почетком у 18.00 часова, организује се књижевно вече у част Стефана Митрова Љубише.

            Удружење Паштровића и пријатеља Паштровића у Београду „Дробни пијесак“ у сарадњи са Коларчевим народним универзитетом организује књижевно вече у част Стефана Митрова Љубише. Он је био знаменити Паштровић и Будванин. Књижевно дјело Стефана Митрова Љубише компоновано је на умјетничком приказу људи и догађаја у медитеранском и ширем окружењу, због чега су га називали и „Његош у прози”.

Овом приликом, биће одржано представљање два новија издања:

            1) Монографија ,,Културна историја Паштровића”, аутора проф. др Николе Самарџића, др Миле Медиговић Стефановић, др Злате Марјановић и докторанда Душана Медина. Монографија  је публикована у издању  реномиране издавачке куће ХЕРАеду из Београда, у оквиру едиције ,,Врт”, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Рецензенти монографије су академик Бранислав Митровић, проф. др Бојан Жикић, др Мирослав Лукетић и проф. маестро Бојан Суђић.

            2) ,,Казалице Стефана Митрова Љубише” акад. Радомира В. Ивановића. Уредник издања је Нико Мартиновић, а издавач Црногорска академија наука и умјетности. Књига садржи више текстова о овом чувеном Паштровићу, а објављена је поводом 140 година од Љубишине смрти.

            Посјетиоци ће имати прилику да чују предавања академика Радомира В. Ивановића, др Миле Медиговић Стефановић, Зорице Стабловић Булајић и Душана Медина. Одабране одломке ће казивати драмска умјетница Јована Тодоровић.