Ulcinj – Počinje Peti Seanema film festival


Peti SEANEMA FILM FESTIVAL, koji će biti održan od 18. do 22. septembra 2019. godine u Ulcinju, otvara večeras u 20 sati crnogorska premijera filma DELEGACIJA reditelja Bujara Alimania, koji će biti gost festivala.

Osim reditelja filma, na otvaranju festivala, biće glumci Viktor Žusti i Ndričim Džepa. Film o pokušaju odlazećeg komunističkog režima da krajem 1990. godine ubijedi evropsku grupu posmatrača u progres u poštovanju ljudskih prava je koprodukcija Albanije, Francuske, Grčke i Kosova i pobjednik je filmskih festivala u Trstu i Varšavi, a dobitnik je nagrade publike i nagrade za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Tirani. Film će biti prikazan ispred Arheološkog muzeja u Starom gradu u Ulcinju, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.

Nakon toga, u 22 sata na istom mjestu biće prikazan film TI IMAŠ NOĆ reditelja Ivana Salatića, koji je svjetsku premijeru na 75. Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru 33. Nedelje kritike. Gost je producent filma Dušan Kasalica.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto IN/EXCLUSION, a tradicionalno organizuje ulcinjska NVO „Ja djelujem“ (iAct), biće prikazano osam filmova u takmičarskoj selekciji, u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno – angažovanim temama.

Filmovi AGINA KUĆA rediteljke Lendite Zeqiraj, OTVORENA VRATA reditelja Florenca Papasa i ZAPOSLENA reditelja Nikosa Labôta će takođe imati crnogorske premijere. Osim njih za nagradu takmiče se i filmovi iz Crne Gore TI IMAŠ NOĆ reditelja Ivana Salatića, GRUDI rediteljke Marije Perović, IZMEĐU DANA I NOĆI reditelja Andra Martinovića i film iz Slovenije POSLJEDICE reditelja Darka Štantea. Filmovi će biti prikazani ispred Arheološkog muzeja.

Selektorke takmičarske selekcije igranih filmova su Drita Llolla, direktorica Seanema Film Festivala i Jelena Mišeljić, koja je i programska konsultantkinja, a o nagradama će odlučivati Ilir Butka – reditelj iz Albanije, Veliša Popović – producent iz Crne Gore i Jovana Bojović – dramaturškinja iz Crne Gore.   

Na SEANEMA FILM FESTIVAL-u biće prikazano pedeset dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Žiri takmičarskog programa kratkometražnog filma su Dušan Kasalica – reditelj i producent iz Crne Gore, Maja Suša – glumica iz Srbije i direktorica Bašta festa i Nita Deda, direktorica Dokufesta iz Kosova. Filmovi će biti prikazani u Kino Sali, a u okviru takmičarske selekcije biće prikazano 13 filmova: THE CHRISTMAS GIFT Bogdana Muresanua, BEAUTIFUL LOSER Maxime Roy, ALL THE FIRES THE FIRE Efthimisa Kosemunda Sanidisa, PUT Senada Šahmanovića, SCOUT Aleksa Cvetkova, THE VAN Erenika Beqiria, JAMA Albana Ukaja, CROW`S NEST Flynna Von Kleista, TINA Dubravke Turič, WATERMELON JUICE Irene Moray, THE PATH Besima Ugzmajlia, POSLEDNJA SLIKA O OCU Stefana Đorđevića, BROTHERHOOD Myriam Joobeur.

U glavnim takmičarskim kategorijima festivala, dugometražnog i kratkometražnog filma, biće prikazane najnovije produkcije iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta uz specijalan dodatak programa igranih i dokumentarnih filmova u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i EU Info centrom u Crnoj Gori. Publika u Ulcinju moći će da vidi filmove DIAMANTINO, TIŠINA DRUGIH i ZIMSKE MUŠICE u Kulturnom centru u Ulcinju.  

U okviru selekcije SEANEMA SPECIAL SCREENING u Kino sali biće prikazan film PUTOVANJE KROZ GENERACIJE Zenepe Like i Edine Mustafić, kao i crnogorska premijera filma NEKOME SVOME Seada Šabotića.

Takođe u kulturnom centru biće prikazani najbolji kratki evropski filmovi u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (Short Matters! program). Publika će moći da pogleda filmove: AQUAPARQUE Ane Moreire, THOSE WHO DESIRE Elene Lopez Riere, CONTAINER Sebastiana Langa, I SIGNED THE PETITION Mahdia Fleifela, THE ESCAPE Laetitie Martinoni, RELEASE THE DOGS Manue Fley, THE YEARS Sare Fgaier, SHAME Petara Krumova, WHAT`S THE DAMAGE Heather Phillippson, PRISONER OF SOCIETY Ratia Tsiteladzea, KAPITALISTIS Pabla Munoz Gomeza, BURKINA BRANDERBURG KOMPLEX Ulua Brauna, GRADUATION `97 Pavla Ostrikova, MERYEM Rebera Doskya, WILDEBEEST Nikolassa Keppensa i Matthiasa Phlipsa.

U fokusu ovogodišnje edicije su filmska ostvarenja iz Albanije i regije Pulje, program koji podržava CIRCE (Zajedničke inicijative za promociju filmske djelatnosti na teritoriji Italija – Albanija – Crna Gora) projekat INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje. Tokom festivala u Kino Sali biće prikazani filmovi NESUN DORMA, VULE, I ARDHUR NGA ENDRRAT, E HUAJA, LA GUERRA DEI CAFONI i STREHA MES REVE.

I ove godine na festivalu biće edukativni program za srednjoškolce koji Festival organizuje uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Filmskog centra Crne Gore.

Festival podržavaju Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × five =