ULUCG – Otvaranja izložbe ,,Befriending The Abyss“ Jovane Vujović


Vizuelna umjetnica, Jovana Vujović predstaviće podgoričkoj publici izložbu “Befriending the Abyss” (Sprijateljiti se sa ponorom) koju je pripremila tokom studija na Univeritetu umjetnosti u Poljskoj. Izložba će biti otvorena u ULUCG u poneđeljak, 24. maja 2021. godine, sa početkom u 20 časova.

Izložbu će otvoriti kustoskinja izložbe i istoričarka umjetnosti Maša Vlaović. U tekstu koji prati katalog izložbe, Vlaović je istakla ,,Istražujući granice našeg tijela, istražujemo granice našeg ja. Površina kože odvaja nas i štiti od spoljašnjeg svijeta. Mi zaboravljamo, tijelo pamti. Mi donosimo odluke, tijelo ipak odlučuje. Mi potiskujemo, tijelo se odupire. Tijelo komunicira, šalje poruke, sakuplja utiske, osjeća. Filozofske rasprave i promišljanja o tijelu nalazimo još kod Aristotela. Odnos između umjetnosti i tijela jedna je od najvažnijih problematika ne samo unutar istorije umjetnosti, već i unutar same kulture. Definisanje tijela kao oruđa umjetničkog djela počelo je početkom XX vijeka. Do tada je tijelo tretirano i posmatrano na kanonizovan način, ali od tog trenutka tijelo dobija potpuno novu funkciju. Tijelo se posmatra kao kulturna činjenica, jer se njegov identitet gradi i oblikuje u skladu sa idejnim, simboličkim ili društvenim kontekstima. I pored toga što je biološki determinisano, tijelo dobija smisao i značenje na osnovu kulturnog obrasca koji se upisuje u njega. Tijelo XX i XXI vijeka postaje ključ za razumijevanje društva i kulture.”

Jovana Vujovic rođena je na Cetinju, 1987. Maturirala je u srednjoj umjetničkoj školi “Santa Fe Preparatory School”, Novi Meksiko, USA. Stekla je stepen specijaliste arhitekture (Spec.Sci) na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, Univerzitet Crne Gore. Magistarirala je na Univerziteta Umjetnosti u Poznanu, Poljska (UAP/ University of Arts Poznan,) odsjek skulptura. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi.

Dobitnica je nagrade “Milunovic, Stijovic, Lubarda” za skulpturu “Sa Sobom” na Tradicijalnoj kolektivnoj izlozbi ULUCG-a 2016 godine. Takođe, dobitnica je “Zlatne” nagrade Univerziteta u Poljskoj za najbolji magistarski rad i tezu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 1 =