Umjetnička kolaborativna grupa Dim Tim – Završeno oslikavanje murala Square 43 na Novom Beogradu


Umjetnička kolaborativna grupa Dim Tim je upravo završila oslikavanje murala Square 43 na Novom Beogradu. 

Adresa  na kojoj se novi mural nalazi je Milutina Milankovića 1. 

Objekat je nov i u njemu se nalazi velika projektantska kuća ZAP, kompanija Bauwelt, US revizorska kuća KPMG i još nekoliko firmi.

Tu je u nastavku desetak poslovnih zgrada koje sada čine novi  City Business District, popularno nazvan Navigator.

O upravo završenom muralu, grupa Dim Tim ističe sljedeće:

The Way Forward

Na poziv  dva partnera, projektnog biroa ZAP i kompanije Bauwelt, ponudili smo vizuelno rešenje za mural koji je oslikan krajem juna 2021. godine na fasadi poslovno – stambenog objekta Square 43 u Milutina Milankovića 1 na Novom Beogradu.

Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim istražuje transformacije koje nam predstoje, aplicira svoje delo u javne prostore i time ih transformiše.

Najbliže određenje za formalne uzore Dim Tima i moguću plastičku aproprijaciju elemenata je umetnost međuratne avangarde kao i interdisciplinarna komunikacija aktera i dela delotvorno organizovanih oko institucije Bauhausa.

Mural Square 43 je sinteza stavova, definisanje prostora, predlog za transformaciju, aktivizam, utopistička predstava, pa i kontrapunkt mainstream-u. To je takođe i dijalog sa slikom Bauhaus stairway Oskara Šlemera iz 1932. godine koja se nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. U konstruktivističkim prepletima na muralu veličine 166 m2 skriven je i simbol brojeva četiri i tri. Korišćene su najkvalitetnije boje koje se mogu naći na našem tržištu, koje su na bazi silikonske emulzije i ne propuštaju vodu.

Naše slike koristili smo kao motive za 27 murala velikih dimenzija koje smo izveli tokom prethodnih sedam godina od Švajcarske do Vijetnama. Mural  Square 43 je Blow Up slike sa izložbe Zid/The Wall u galeriji na Vračaru u februaru 2020.

Naš umetnički manevar se pokazao kao opravdan, umesto pandemijskih virtuelnih galerija, naša galerija murala u javnim prostorima radi 7x24h svih 365 dana u godini”.

1 Trackback / Pingback

  1. Mural Square 43, New Belgrade, June 2021 | Dim Tim Art Collaborative Group

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + twelve =