UnderhillFest – Najava za srijedu, 17.jun


U srijedu, 17. juna 2020. godine, na 11. Underhillfestu u oviru programa U FOKUSU, koji UnderhillFest organizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava – u 18 sati u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” biće prikazan dokumentarni film ZASTUPNICE, režiserke Hillary Bachelder, priča o tri žene koje se kandiduju za političke pozicije u Americi. Nakon filma,  u 19.45 u Biblioteci biće organizovana PANEL DISKUSIJA sa bivšom predsjednicom Opštine Kolašin Željkom Vuksanović. Moderatorka je Gana Čomagić.

Na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u srijedu, u 20.45 biće održana premijera filma IMALA SAM 10 GODINA u režiji Velibora Čovića, koji je i gost UnderhillFesta. Film će biti prikazan u okviru regionalne selekcije.

Nakon toga, u 22.15 – takođe na Terenu KK Budućnost biće prikazan film ZA SAMU u režiji Waad Al – Khateab i Edearda Wattsa, koji je osvojio nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) i bio nominovan za nagradu Oskar.

Posjetioci UnderhillFesta treba da dođu ranije, prije zakazane projekcije filma,  kako bi mogli da se smjeste i da se ispoštuju sve mjere koje je prepisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.


ZASTUPNICE

SAD/ 2020/ 96’/

REŽIJA: Hillary Bachelder

ULOGE: Myya Jones, Bryn Bird, Julie Cho

PRODUCENTI: Rachel Pikelny, Anne Sobel

FESTIVALI I NAGRADE: ReelWomenDirect Award for Excellence in Directing by a Woman, Greg Gund Memorial Standing Up Competition

U srcu američkog Srednjeg zapada, tri žene započinju borbu protiv ukorijenjenih političkih sistema kako bi preoblikovale politiku pod sopstvenim uslovima.

Film “Zastupnice” je istovremeno ličan i politički, prepliće priče žena sa obje strane koje dijele jedinstveni cilj poboljšanja svoje zajednice kroz javni servis. Maja (22) pokušava da pokrene omladinski pokret i ukloni sadašnjeg gradonačelnika Detroita, Brin (33) poljoprivrednica i zaposlena majka u Granvilu, Ohajo, kandiduje se za gradsku povjerenicu, ali čineći to stavlja se u opoziciju sa jedinom drugom ženom na funkciji i Džuli (47) koja se nalazi u teškoj situaciji između svog identiteta kao korejska imigrantkinja, Azijatkinja i republikanska kandidatkinja za državnu predstavnicu u liberalnom Čikagu.

Hilari Bačelder je rediteljka dokumentarnih filmova, snimateljka i montažerka. Bivša je direktorica produkcije u Kartemquin Films. Montirala je i producirala više od deset kritički priznatih filmova i serija uključujući “Trials of Muhammad Ali” koji je osvojio Emi nagradu, POV’s Raising Bertie i Minding the Gap koji je bio nominovan za Oskara. 2015. izabrana je da učestvuje u prestižnoj radionici Sundance Documentary Edit and Storytelling kao perspektivna montažerka.


IMALA SAM 10 GODINA

Crna Gora, Kosovo / 2020/ 55’

REŽIJA: Velibor Čović

SCENARIO: Velibor Čović

KAMERA: Robert Bacaj

MONTAŽA: Rade Bulatović

MUZIKA: Dejan Božović

PRODUCENT: Marko Jaćimović

PRODUKCIJA: A PRODUCTION / RTK

U sivilu ratova na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjoj deceniji 20. vijeka, u Crnoj Gori se u proljeće 1999. godine dogodila  priča koja je zadivila svjetsku javnost. Uprkos svim izazovima, u vanrednim okolnostima, Crna Gora je uspjela da prihvati i zaštiti oko 100 hiljada izbjeglica sa Kosova, ne pitajući ih za ime, vjeru i nacionalnost. Dvadeset godina kasnije ovaj dokumentarac svjedoči da se taj svojevrsni podvig zadržao u kolektivnoj svijesti tadašnjih nevoljnika, koji se u razgovoru sa autorom prisjećaju svoje golgote, ali i inspirativnih primjera humanosti i dobrote…

Velibor Čović rođen je 1952. godine. Dugogodišnji je televizijski novinar, bio je glavni i odgovorni urednik TVCG (1989-1990. i 1998-2002), urednik u YUTEL-u (1990-1992), urednik u RFE (1993-1998)…  Pored nagrađivanih reportaža, tokom karijere je režirao i šest dokumentarnih filmova, od kojih je “Jači od stihije” (1988) o tragičnom zemljotresu u Jermeniji, nagrađivan u toj zemlji.


ZA SAMU

Velika Britanija/2019/ 100′

REŽIJA: Waad Al-Khateab, Edward Watts

SCENARIO: Waad al-Kateab, Edward Watts

KAMERA: Waad Al-Khateab

MONTAŽA: Chloe Lambourne, Simon McMahon

PRODUCENTI: Nevine Mabro, George Waldrum

PRODUKCIJA: Channel 4 News, ITN Productions

FESTIVALI I NAGRADE: Oscar 2020 – Nominacija za najbolji dugometražni dokumentarni film; BAFTA Awards 2020 – Nagrada BAFTA za najbolji dokumentarni film; Filmski festival u Kanu 2019 – Nagrada za dokumentarni film Golden Eye; IDFA 2019 – Nagrada publike; Evropske filmske nagrade 2019 – Evropska nagrada za dokumentarni film; Nagrade za dokumentarni film IDA 2019 – Nagrada za najbolji dugometražni film…

“Za Samu” je prvi dokumentarni film 26-godišnje novinarke Waad al-Kateab. Film je posvetila novorođenoj kćerci. Jednostavnom digitalnom kamerom Waad dokumentuje sirijski ustanak protiv Asada u pobunjeničkom Alepu do prisilne evakuacije krajem 2016. godine. Mnogo se toga dogodilo u tih pet godina: revolucija puna nade je ugušena, grad je pod opsadom i izvrgnut stalnom bombardiranju. Kamerom iz ruke Waad bilježi rat u svim njegovim mučnim detaljima, ponekad i sama jedva izvlačeći živu glavu. Njen muž radi kao ljekar u jednoj od preostalih bolnica u gradu, pa ona posljedice rata vidi iz prve ruke, a usred stravične ratne stvarnosti i mi zajedno s njom strepimo za budućnost njenog djeteta

Waad Al-Kateab je rediteljka dokumentarnih filmova koja je postala novinarka 2011. godine, nakon što su u Siriji izbili protesti protiv Asadovog režima. Godine 2016. počela je snimati sukobe u Siriji nizom filmova pod naslovom “Inside Aleppo”. Ti su prilozi imali gotovo pola milijarde pogleda na internetu i osvojili 24 nagrade, uključujući i Međunarodnu nagradu Emmy 2016. za najbolje novinarsko izvještavanje. S porodicom je evakuisana iz Alepa 2016. godine. “Za Samu” (2019) njen je prvi dugometražni film.

Edward Watts je reditelj nagrađen Emmyjem i nominovan za nagradu BAFTA koji je režirao više od 20 narativnih i dokumentarnih filmova koji tematizuju otpornost ljudskog duha uprkos tegobnim okolnostima. Njegov film “Escape from ISIS” (2015) razotkrio je brutalno maltretiranje približno četiri miliona žena koje žive pod stegom Islamske države, osvojivši brojne međunarodne nagrade, uključujući i Međunarodnu nagradu Emmy i nominaciju za nagradu BAFTA za dokumentarni film o aktualnim pitanjima.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 12 =