UnderhillFest – Program za poneđeljak, 27. septembar


U okviru 12. Underhillfesta, u poneđeljak, 27. septembra u 18 sati u Velikoj Sali Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke biće nastavljen program U FOKUSU, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Biće prikazan film “Jedna od nas” u režiji Đure Gavrana. Ovaj dokumentarni film šokantno je svjedočanstvo o seksualnom zlostavljanju djece. Naime, film prati grupu ljudi koji tokom jedne večere pokušavaju da pronađu način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala. Nakon filma biće održana panel diskusija, a učestvuju Ana Jaredić – psihoterapeutkinja i koordinatorka Servisa u Centru za ženska prava za podršku žrtvama rodno zasnovanog nasilja, kao i Dijana Popović Gavranović – socijalna radnica i porodična psihoterapeutkinja.   

Na platou Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, u 20 sati biće prikazano i sedam kratkih filmova koji su snimili učenici srednjih škola u okviru projeka „Omladinska fikcija bez riječi“ u organizaciji NVO Forum MNE, koji je finansijski podržala Ambasada SAD u Podgorici. Biće odabran najbolji kratkometražni film koji će se dalje takmičiti na Međunarodnom festivalu nijemog filma mladih u Portlandu, SAD. Na ceremoniji proglašenja pobjednika prosutnima će se obratiti  NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke – ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori i Elvira Hadžibegović – izvršna direktorka Foruma MNE, a putem video linka obratiće se Jon Palanuk, direktor Internacionalnog festivala nijemog filma mladih.

Nakon toga, u 20.30 sati, na platou Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biće prikazan debitantski dugometražni dokumentarni film “Čekaj me” Damira Markovine. Film je imao premijeru na ovogodišnjem Zagreb Doxu, a to je priča o njegovoj porodici, odnosu između njegove majke i babe koje je ratni vihor razdvojio. Film je nedavno dobio i dva velika priznanja –glavnu nagradu na AJB Doc Film Festivalu i nagradu za najbolju režiju na 30. Danima hrvatskog filma u Zagrebu. Nakon filma, Markovina će razgovarati s publikom, a događaj će moći da se prati i putem društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže.

U 21.30, takođe na platou, biće prikazan film “Gorbačov. Raj” koji je režirao Vitaly Mansky, dokumentarac o Gorbačovu koji živi u luksuzu, jedva hoda i prvi put otvoreno govori o Putinu, Jeljcinu, Staljinu…

U oviru UnderhillFesta od 26. do 28. septembra biće održan Montenegro Film Forum pod sloganom RESTART. Montenegro Film Forum je manifestacija kojom će ovog puta dominirati teme koje su od izuzetnog značaja za crnogorsku, ali i regionalnu filmsku industriju, o čemu govori prisustvo studenata iz regiona na online predavanjima. Teme su

vezane za podizanje profesionalnih standarda i povećanje stepena integracije u regionalnim i evropskim filmskim tokovima, podsticanja samoodrživosti u filmskoj industriji kod nas. Ono što ovogodišnji Montenegro Film Forum razlikuje od prethodnih je panel diskusija “Izazovi i perspektiva crnogorske kinematografije” na kojoj će učestvovati isključivo domaći filmski profesionalci, kako bi podijelili iskustva, analizirali trenutnu situaciju u crnogorskoj kinematografiji, ali i predstavili svoja viđenja budućnosti filmske industije kod nas. Ove godine u Program MFForuma biće online masterclass – predavanja eminentih svjetskih stručnjaka na temu Film marketinga koje će održati Boris Pugnet, bivši šef marketinga u Le Pacte i marketinški consultant i Ilaria Gomarasca, bivša festival-managerka u jednoj od najznačajnijih evropskih sales kompanija Pyramide International sa sjedištem u Parizu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − twelve =