„Univerzalna biblioteka i druge priče“ kao novogodišnji poklon Aquamarine Press-a

 

 

Aquamarine Press, izdavačka kuća iz Crne Gore, upravo je objavila svoju drugu knjigu, „Univerzalna biblioteka i druge priče”, autora Kurda Lasvica. Izdavač knjigu u elektronskom obliku poklanja čitateljima povodom novogodišnjih praznika. Prevođenje knjige je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Univerzalna biblioteka i druge pričeKurd Lasvic je jedan od osnivača naučne fantastike, odnosno spekulativne fikcije, kao posebnog žanra. Naslovna priča knjige, „Univerzalna biblioteka”, u svjetsku književnost uvodi koncept biblioteke u kojoj se mogu naći, kako Lasvic piše, „sabrana sva djela koja su u književnosti ikad napisana ili bi u budućnosti mogla biti napisana“. Upravo je „Univerzalna biblioteka“ inspirisala Horhe Luis Borhesa da napiše esej „Totalna biblioteka“ i kratku priču „Vavilonska biblioteka“.

Knjigu je prevela doc. dr Jelena Knežević, koja je i autorka predgovora, a dizajn i prelom je uradila Marina Garović. Zainteresovani čitatelji elektronskoj knjizi „Univerzalna biblioteka i druge priče“ mogu pristupiti preko sajta izdavačke kuće Aquamarine Press:

 http://aquamarinepress.com/Univerzalna%20biblioteka.html

Iz predgovora „Kurd Lasvic: naučna fantastika ili san o boljem svijetu?”:

…Univerzalna biblioteka i druge priče prezentuje Lasvicov opus u njegovoj sveukupnoj raznovrsnosti – od traktata, preko polemičkih skica u književnoj formi do poetskih crtica iz geološke i svjetske istorije i pripovijesti dosljedno realistične motivacije koje fantastičnim svjetovima obezbjeđuju pravo na postojanje.“