Uspješna audicija za članove Festivalskog orkestra međunarodnog festivala KotorArt

 

 

 

Na video audiciju za članove Festivalskog orkestra međunarodnog festivala KotorArt /FOKA/ koja je objavljena u januaru, prijave je poslalo oko pedeset profesionalnih muzičara zainteresovanih za orkestarsko muziciranje i učešće u ovom značajnom umjetničkom projektu na ljeto 2017. Najveći broj prijavljenih kandidata dolazi iz Crne Gore i zemalja regiona: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, dok su ostali zainteresovani kandidati iz Portugala, Mađarske, Turske, pa čak i Jermenije.

Prijavljeni kandidati su najvećim dijelom studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni muzičari, tako da će izabranim muzičarima iskustvo saradnje sa vrhunskim umjetnicima koji će nastupiti u okviru KotorArt-a ovog ljeta, biti značajano iskustvo u karijeri. Odluku o sastavu ovogodišnjeg Festivalskog orkestra, komisija na čijem čelu je Roman Simović, vrhunski violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, saopštiće početkom aprila.

Audicija je bila otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina, a ove godine je prvi put bila organizovana na internacionalnom nivou. Kao članove Festivalskog orkestra, KotorArt će ugostiti dvadesetoro muzičara koji polože audiciju. Oni će u periodu od tri sedmice u julu 2017. godine nastupati u okviru Festivala, počev od nastupa na tradicionalnom svečanom otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru. 

Međunarodni festival KotorArt, festival je od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a. Kao integralni dio muzičkog programa KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, u Kotoru se svakog ljeta, proteklih dvanaest godina, okupljaju perspektivni regionalni muzičari, koji formiraju FOKA – Festivalski orkestar KotorArt-a. Sa preko pedeset koncerata sa vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama, od kotorske Katedrale do kotorskih pjaca, ovaj sezonski kamerni orkestar je pokazao istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova, sa posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela savremenih kompozitora iz Crne Gore i regiona. Svojim aktivnostima Festivalski orkestar KotorArt-a komunicira poruku koja je esencija čitavog KotorArt-a: slavlje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz muziku.

KotorArt je najveći i najznačajniji umjetnički festival u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu. Sa preko 1.000 gostujućih umjetnika, preko 250 održanih programa, pred 40.000 posjetilaca u 2016. godini, spada u najveće umjetničke manifestacije u okruženju.

 

 

Foto: Duško Miljanić

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + eleven =