Uspješno gostovanje CNP-a u Beogradu

 

 

Sinoć je (20.11.2017.) pred punom salom scene “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena predstava “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” Dejana Dukovskog u režiji Luke Kortine.

Predstava je diplomski rad studenata III godine studijskog programa Gluma u klasi redovnog profesora Branimira Popovića FDU Cetinje, a uvrštena je u redovni repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta u okviru Scene Akademija.

Balša Poček je asistent režije koji je ujedno radio dramaturgiju, scenografiju je osmislila Ivanka Vana Prelević, Tijana Todorović potpisuje kostime, Ana Krgović je asistent kostimografa, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, izvršnu produkciju Janja Ražnatović a muzički saradnik je Rade Vukčević.

U predstavi igraju: Goran Vujović, Milica Šćepanović, Marko Todorović, Vanja Jovićević, Vukan Pejović i Anđela Radović.

Luka Kortina naglasio je da je veoma srećan što je njegov komad rađen po tekstu Dejana Dukovskog izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu: “Ovo nije bio samo diplomski rad glumaca već i veliki izazov savremenog pozorišta. Izuzetno sam ponosan što smo večeras ovdje i zahvalan sam Narodnom pozorištu u Beogradu što su nam pružili priliku da predstavimo naš rad. Važno je čuvati dobru saradnju među pozorištima.”

Maja Todorović, autorka drame “Šćeri moja” istakla je da se raduje što na sceni beogradskog pozorišta vidi mlade ljude: “Mislim da nam stalno fali svježa krv i da moramo da pružimo šansu mladim ljudima da pokažu šta znaju. Od ove ekipe, dvoje ljudi poznajem jer igraju u mojoj predstavi i znam kako rade i kakva im je energija, tako da mogu da kažem da me nisu iznevjerili. Ostatatak glumačke podjele jedva čekam ponovo da gledam u nekom komadu.”

Milovan Zdravković, doktor dramskih umjetnosti ocijenio je da su glumci dobri, ali da to i nije neko iznenađenje “Crna Gora ima lijepu praksu da iznjedri dobre glumce. Inscenacija komada je na tragu savremene evropske režije. Vidno je da se ova predstava bavi predstava istraživanjem, a kad se krene u istraživanje sigurno će se nešto pomjeriti. Ovdje nisam vidio negativne postupke. Važno je da ima istraživanja, da ima posvećenosti, i važno je da imamo mlade ljude koji su spremni da uče i rade.”

Večeras će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu biti izvedena predstava “Samoubica” Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića.