Uspješno gostovanje predstave “Enciklopedija izgubljenog vremena” na TESZT Festivalu

 

Festival u Temisvaru - 1

 

Kraljevsko pozorište “Zetski dom“ sa Cetinja, pored bogatog programa koji nudi u okviru Montenegro International Theatre Festivala – MIT Fest 2015, u ovim mjesecima takođe gostuje sa svojim predstavama širom Evrope. Tako je ostvareno i gostovanje na TESZT Festivalu u Rumuniji. Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom “Enciklopedija izgubljenog vremena” u režiji Lidije Dedović izvedena je 26. maja u okviru programa ovogodišnjeg “Teszt” Festivala u Temišvaru. “Teszt”, regionalni festival pozorišta u tom gradu, ove godine se organizuje osmi put. Manifestacija je međunarodnog karaktera i ima za cilj da promoviše znanje o multikulturalizmu i da informiše javnost o najnovijoj pozorišnoj dramaturgiji u regionu. Festival funkcioniše kao platforma za kulturne razmjene i kao poziv na dijalog s umjetnicima i drugim stručnjacima iz oblasti. Predstava Enciklopedija izgubljenog vremena - 3Predstava rediteljke Lidije Dedović na ovogodišnjem “Teszt” Festivalu u društvu je predstava reditelja među kojima su Bojan Jablanovec, Ana Tomović, Boris Liješević, Tomi Janežič, Hajdu Szabolcs, Oliver Frljić, Kokan Mladenović, Jernej Lorenci, Ovidiu Mihăiță, Rába Roland, Urbán András, Radu-Alexandru Nica, Silviu Purcărete i drugi.

Izvođenje “Enciklopedije izgubljenog vremena” ispratila je puna sala, a ekipa predstave prenosi pozitivne utiske ističući izuzetno srdačan prijem. Za ovu predstavu Kraljevskog pozorišta u Temišvaru je bilo velikog interesovanja, što je potvrdila tamošnja publika, mediji, kao i stručnjaci iz oblasti pozorišta. Ekipa predstave ističe zadovoljstvo jer ih je “Teszt” Festival povezao sa novim ljudima koji su u razgovorima nakon predstave pokazali pozitivne emocije, radoznalost, inteligentne stavove. “Enciklopedija izgubljenog vremena” ostvarila je još jedno u nizu izuzetno uspješnih gostovanja van Crne Gore i vremenom se i međunarodno afirmisala kao jedna od uspješnijih produkcija Kraljevskog pozorišta.

“Zetski dom” nastavlja saradnju sa Rumunijom i Rumunskim Nacionalnim Teatrom “Csiky Gergely”, jer će već 9. juna ugostiti pozorišnu predstavu “Gardenia” (režija: Koltai M. Gabor) i to u okviru MIT Festivala 2015. Ova saradnja donosi nove dijaloge u teatru, pokreću se važne teme za teatarski život naše zemlje, Evrope i svijeta.