Uspješno završeno Crnogorsko međunarodno takmičenje gitare u Tivtu

 

Tivat, 29 maj 2018.

Majstorskom radionicom maestra Manuela Barueka i koncertom Mladih zvijezda iz Evrope, uspješno završeno Crnogorsko međunarodno takmičenje gitare, koje je održano u Podgorici i Tivtu od 23. do 28. maja 2018. godine. 

Nakon šest festivalskih dana, Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) završeno je juče majstorskom radionicom maestra Manuela Barueka u hotelu Regent Porto Montenegro i večernjim koncertom posljednje grupe Mladih zvijezda koju su činili Bojan Dojčev (Bugarska), Niklas Johans (Danska), Antero Pelika (Finska) i Dmitro Omelčak (Ukrajina), koji su u galeriji „Buća“ izveli koncertni program objedinjen nazivom „Istok srijeće zapad“.

Osim njih, za vrijeme tivatskog dijela festivala nastupilo je još desetak Mladih zvijezda, pobjednika sličnih takmičenja iz cijele Evrope, koji su paralelno držali i masterklasove za naše mlade gitariste i svojim dolaskom promovisali Crnu Goru u njihovim zemljama. Samo takmičenje održano je u 11 kategorija, u okviru kojih su na raznim tivatskim lokacijama nastupili skoro stotinu gitarista različitih uzrasnih kategorija. Ovogodišnje izdanje obilježile su brojne, vrijedne nagrade koje su pripale pobjednicima takmičenja, a najveću programsku novinu predstavljalo je Takmičenje za električnu gitaru i akustičnu gitaru i glas (Electric Guitar Competition powered by Capital Plaza), prvi put održano i to u podgoričkom Hard Rock Cafe-u.

Međunarodno takmičenje gitarista, krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja će se u naredne četiri godine jednim dijelom finansirati iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do širih međunarodnih publika.U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španije i Velike Britanije. Organizatori su najavili da će, s obzirom na usjpeh i odjek ovogidšnjeg festivala, idući biti još veći i ambicioziniji, sada kada svojim radom ostavlja značajniji trag na evropskoj muzičkoj i kulturno-umjetničkoj sceni.

Mislim da smo opravdali povjerenje ljudi koji su nam ga ukazali uvrstivši nas u red najboljih evropskih festivala i pozvali da budemo dio projekta Eurostrings. Takmičenjem za akustičnu i elekstričnu gitraru smo ove godine zaista obogatili ponudu, u saradnji sa Capital Plazom i Hard Rock Cafe-om, u kom smo okupili 20 ozbiljnih takmičara, ozbiljan žiri na čelu sa Vlatkom Stefanovksim i uručili zaista dragocjene nagrade. Što se tiče programa u Tivtu smatram da smo ostvarili naš san. Doveli smo jednu istoriju i legendu klasične gitare – Manuela Barueka, koji je dao pečat svemu ovome što radimo svih ovih 12 godina, ali i postavillo neke standarde za ubuduće. Sami broj učesnika i u profesionalnoj i drugim kategorijama nas je iznenadio, tim prije što su se za sve njih prijavili takmičari iz drugih zemalja kao što su Poljska, Ruminuja, Mađarska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska…, što potvrđuje kvalitet festivla. Postavili smo standrade,  ne samo nama, nego svim partnerskim fesivalima, kazao je Goran Perišić, jedan od osnivača i organizatora festivala.

Glavni nosilac cijelog projekta je Muzički centar Crne Gore, koje iz godine u godinu prepoznaje značaj ovog fesivala i daje mu krucijalnu podršku i platformu za realizaciju.     

Muzički centar Crne Gore učestvuje u dva projekta koji se dijelom finansiraju iz budžeta EU programa Kreativna Evropa – Music Up Close Network i Euro Strings. Važan segment oba projekta jeste približavanje klasičnog zvuka mladoj publici i davanje podrške mladim i perspektivnim muzičarima da se predstave publikama širom Evrope i da im se omogući sticanje potrebnog izvođačkog iskustva. Takmičenje MIGC je u tom smislu prepoznato kao centralna tačka okupljanja mladih klasičnih gitarista kod nas, zbog čega Muzički centar, osim organizacione podrške, dugi niz godina omogućava pobjedniku da nastupi i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Ovogodišnja pobjednica Julia Trinčuk iz Njemačke je u okviru Euro Strings platforme imati seriju resitala u Evropi, ali zato jedinstvenu priliku da pocčetkom sljedeće koncertne sezone nastupi sa našim simfoničarima. Ta će nagrada i njoj i budućim pobjednicima predstavljati idealnu polazišnu tačku u sticanju potrebnog iskustva i započnjanju profesionalne karijere, kazali su iz Muzičkog centra.

Partneri koji su pružili značajnu podršku ovogišnjem MIGC su i centar The Capital Plaza, Hard Rock Cafe, Centar za kulturu Tivat, Regent Porto Montenegro, kompanija Euro-unit u saradnji sa brendom Yamaha i mnogi drugi.