V. St. Kinjo – Avantura svijesti, drugi dio

Poštovani pośetioci, nedavno smo objavili tekst autora V. St. Kinja “Avantura svijesti” koji predstavlja prvi dio njegovih Pariskih reminescencija. Objavljujemo drugi dio Avantura svijesti ili drugi dio njegovih śećanja iz “Grada svjetlosti”.


Subota je dan koji mnogo manje obavezuje nego li obećava, zato se nijesam izležavao već ustao i to čak i ranije no ostalih (radnih) dana kako ne bih što propuštio. Na brzinu se obukoh i hitro strčah u salon, đe zatekoh Đakoma zadubljenog u pariski dnevnik, koji je iscrpno obavještavao ne samo što se dogodilo no i uveliko najavljivao što bi se moglo dogoditi.

        Pridružih mu se uz obavezni jutarnji pozdrav, kurtoazno se raspitujući da li je dobro spavao, na što mi on odgovori osmjehom i pokretom ruke me pozivajući da sjednem za njegov sto. Nikola ubrzo donese doručak koji hitro pojedoh, pritom razmišljajući kako da provedem jedan slobodan dan koju umije biti dosadan čak i u gradu kao što je Pariz. Ovu dilemu mi olakša Đakomovo prisustvo, jer se ono nametalo na način koji je slutio da postane i izvjesna obaveza, kako je to bješe nagovijestila lijepa i mudra Helena preporučujući ga kao mog budućeg – učitelja. No iako sam u zadnje vrijeme i sam imao osjećaj i potrebu da nađem nekog ko bi me mogao uputiti u mojoj potrazi za „čudesnim“, pojavom ovog egzotičnog „čarobnjaka“ sam ipak bio zatečen, zato se odlučih da ga pozovem na piće u neki od cafea na place de St-Placide đe je subotom posebno bilo živo, jer  bjelosvjetska omladina, koja u školu – Aliance Française – dolazi da bi naučila francuski nakon nastave veoma rado svraća u ovu kafanu kako bi srela sa s društvom ili popila kafu.

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU DA NASTAVITE ČITANJE


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 6 =