VII Internacionalni sajam knjiga u Podgorici


Pres povodom otvaranja VII Internacionalnog sajma knjiga upriličen je u Kuslevovoj kući. Na pres-u su govorili sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica Ana Medigović, umjetnički direktor Vasko Raičević i urednica segmenta Umjetnost i politika Nela Gligorović.

„Pred Vama je sedmo izdanje Internacionalnog sajma knjiga, jedne od najznačajnijih manifestacija  koje realizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. VII Internacionalni sajam knjiga koncepcijski je usmjeren na afirmaciju izdavačkog sektora i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva. Sajam će ove godine, uz tradicionalno zastupljenje izdavače iz Crne Gore i regiona ugostiti i reprezentativne izdavače iz Evrope. Kvalitetan odabir pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. Svjesni važnosti kulturne saradnje, zahvaljujući  kreativnoj koncepciji i organizaciji, uz strogo poštovanje mjera, ovogodišnji Sajam će pružiti presjek savremene crnogorske, regionalne i evropske književne scene.“ istakla je sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović

Umjetnički direktor Vasko Raičević je istakao da „Druga je godina kako pod opterećenjem pandemije organizujemo Sajam knjiga u Podgorici, vjerujući da je potreba za kulturom jedna od onih bazičnih potreba bez koje nema civilizovanog življenja. Ipak, specifične okolnosti, sada pojačane i političkim turbulencijama, dodatno komplikuju mogućnosti dovođenja autora iz inostranstva i predstavljanja književnih trendova u drugim kulturama. Ovaj put, pregled događaja sa bečke literarne scene i jedno njemačko čitanje Andrićevog života i djela. U regionalnim okvirima nekoliko čitalačkih hitova i dragocjena književnost margine, koja osvjetljava one traumatične tačke preko kojih je najlakše preći vezanih očiju“.

Nela Gligorović je izjavila da će na Sajmu kroz segment  Umjetnost i politika ugostiti Zlatka Pakovića, Slavicu Stamatović Vučković, Igora Štiksa i Iliju Šoškića. Kako je istakla Gligorović “razgovaraćemo  o etičkim obavezama i odgovornostima autora prilikom konstituisanja umjetničkog djela, o cijeni angažmana danas, o revoluciji forme spomeničke arhitekture i transponovanim idealima revolucije u monumentima socijalizma.  Dalje, o egzistenciji i istinama u teatru, ali i o ideologiji kao generatoru različitih artističkih strategija.”

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ PROGRAMA
VII INTERNACIONALNOG SAJMA KNJIGA


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + nine =