Virtuozni nastup indijskih umjetnika u KIC-u

 

SRCE KULTURE GRADA - logo

Koncert istaknutog indijskog umjetnika dr Danja Dajtankra na santuru (instrument od 100 žica), u pratnji indijskih muzičara Samira Puntamkra (tabla) i Ninada Dajtankra (tampur) održan je sinoć (utorak, 2.februar) u prepunoj Sali DODEST-a, a u okviru evropske turneje poznatog tria.

 

Indijska muzika - 1

 

Prije početka koncerta prisutne je pozdravio ambasador Indije u Beču gospodin Rajiva Bisra koji je iskoristio priliku da zahvali KIC-u na podršci i uspješnoj realizaciji ovog događaja, te na prilici da se upravo na ovom mjestu publika bliže upozna sa tradicionalnom indijskom muzikom.
,,Unaprijed se radujem tome što će se i u narednom periodu indijski muzičari i plesači moći predstaviti crnogorskoj publici, u KIC-u, ali i ostalim institucijama kulture u Crnoj Gori. Najprije, jer ove godine Crna Gora slavi deset godina obnove državne nezavisnosti, ali i deset godina dobrih diplomatskih odnosa naše dvije države koje ćemo nastaviti da unapređujemo, na obostrano zadovoljstvo.’’

Nesvakidašnjem koncertu su uz ambasadora Indije u Beču, prisustovali i sekretar te ambasade Pavan Badhe, Ljubiša Perović, šef diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, drugi predstavnici diplomatskog kora u Podgorici, predstavnici društvenog i javnog života Glavnog grada i brojni građani.

 

Indijska muzika - 2

 

Specificnost ove muzike upravo je u tome što ona ne služi samo da zabavi publiku, već ima i spiritualni i meditativni karakter. Virtuoz na santuru gospodin Dajtankr kazao je da su melodije koje se izvode na ovom instrumentu karakteristične za sjeverni dio doline Kašmir u Indiji, a čar te muzike je u preplitanju tradicionalnog i modernog zvuka.

Tročlani muzički sastav na specifičnim i nesvakidašnjim instrumentima, sa još specifičnijim zvukom predstavio je svu ljepotu i raznolikost klasične indijske kompozicije. Nastupom su publiku uveli u jedan drugačiji svijet melodije, estetskog bogatstva, šarolikosti melodijske i ritmičke improvizacije santura… Apsolutnu pažnju i interesovanje publike do samog kraja koncerta privukao je svakako meditativan i egzotičan zvuk tog žičanog trzačkog instrumenata u kombinaciji sa sjajnom izvedbom.

 

Indijska muzika - 3

 

Organizator koncerta bio je KIC “Budo Tomović” u saradnji sa ambasadom Indije u Beču, a pokrovitelj koncertne turneje je Indijska fondacija za kulturne odnose.