Za magistrantkinju FDU Jelenu Laban najbolje nagrade na internacionalnim scenskim takmičenjima


Magistrantkinja Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Jelena Laban ostvarila je najbolje rezultate u kategoriji Estrada vocals IV, na nedavno održanom internacionalnom scenskom takmičenju Art in Experience 2021 u Makedoniji, a neposredno prije toga osvojila je prvo mjesto u kategoriji Glas glumca – umjetnost pjevanja na Međunarodnom muzičkom festivalu u Rusiji.

“Ove nagrade su za mene, prije svega, jedno lijepo iznenađenje i osvježenje, a ujedno i potvrda da imam dara za nešto što izlazi iz okvira klasičnog bavljenja glumom. Nisam očekivala da ću imati ovakve rezultate i ove nagrade su mi velika motivacija da se dalje bavim glasom, pjevanjem i istražujem na koji način još mogu upotrijebiti svoj glas u glumačke svrhe”, kazala je studentkinja.

Jelena objašnjava da su kompozicije koje je izvela na takmičenjima bile dio njenog ispitnog repertoara iz izbornog predmeta Glas na Fakultetu dramskih umjetnosti, te da je dugo i posvećeno radila na njima uz mentorstvo profesorice, operske umjetnice i dr muzikologije Sare Vujošević Jovanović.

“Moram napomenuti da je Profesorica bila ta koja je predložila prijavljivanje na takmičenja, tako da su njena istrajnost i posvećenost u mentorstvu nešto što me je ohrabrilo i navelo da se kvalitetnije i detaljnije posvetim kompozicijama i svom glasu. Ni u jednom trenutku rada na materijalu nisam osjetila opterećenje ili nevoljnost i to je u velikoj mjeri uticalo na postizanje ovakvih rezultata”, dodala je Jelena.

Oba takmičenja su zbog trenutne epidemiološke situacije, objašnjava ona, održana u online formatu, pa su takmičari slali video materijal za takmičenje. Solo kompozicije iz globalno poznatih mjuzikala, napominje Jelena, izvela je uz klavirsku pratnju redovnog profesora sa Muzičke akademije Alekseja Molčanova.

Studentkinja je, govoreći o specifičnostima izvođenja solo kompozicija iz mjuzikla, objasnila da ih odlikuje to što su dio dramske strukture i da su glumci ti koji posebno uživaju u njihovom izvođenju.

“Izvode ih likovi iz mjuzikala, u svojom sadržaju imaju priču, tiču se situacije mjuzikla, osjećanja likova itd. Naravno, potrebne su i vještine i tehnička priprema, ali najznačajnija odlika kompozicija iz mjuzikala je to što sa sobom nose neki zadatak, ne pjevaju se radi pjevanja, već iziskuju svijest o liku, osjećanjima, cjelini, kontekstu”, objašnjava magistrantkinja.

Svojim sadašnjim kolegama poručila je da imaju vjere u sebe, budu hrabri i da istražuju, dok je budućim kolegama poručila: da dobro razmisle da li zaista žele da se bave dramskim umjetnostima, jer ako žele, čekaće ih veliki rad i trud, a i veliko zadovoljstvo i dragocjena iskustva”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 4 =