Za sedam puta nagrađivanog „Leptira“ još dva priznanja u Baru

 

 

 

Predstava „Leptir“, nastala u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, odlukom žirija o nagradama u takmičarskoj selekciji pozorišnog programa 31.“ Barskog Ljetopisa”,  nagrađena je sa dva priznanja.

Žiri u sastavu Dragana Tripković, dramaturg, Pavle Ilić, glumac i Zoran Rakočević, reditelj, donio je odluku da nagrada za najbolju režiju bude dodijeljena Andrašu Urbanu, za predstavu „Leptir“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja- „Nagrada se dodjeljuje za konceptualni rediteljski pristup dramskom tekstu u kojem se radikalno iznalaze načini da se ispričaju mnogi slojevi porodične i društvene traume jedne crnogorske porodice koja se raspada“, saopšteno je u obrazloženju žirija.

Takođe, specijalna nagrada za glumački izraz, dodijeljena je na „Ljetopisu“ Ani Vujošević, za ulogu u predstavi „Leptir“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja- „Specijalna nagrada se dodjeljuje za osobenu i energičnu glumačku igru na domaćem prostoru u kojem tradicionalno vlada deficit dobrih ženskih likova“, navodi se u zvaničnom dokumentu barskog festivala.

Uz nagrade Andrašu Urbanu i Ani Vujošević u ostvarenju „Leptir“, žiri takođe ističe i izuzetne umjetničke potencijale mladih glumaca, među kojima je  Marija Đurić, za ulogu u komadu „Sin“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom – „Zbog ostvarenih uloga koje ih preporučuju za buduće profesionalne angažmane“, saopštio je žiri „Barskog ljetopisa“.

Kada je riječ o komadu „Leptir“, ova predstava od kada je postavljena na scenu, nagrađena je čak devet puta. Podsjetimo, pored dvije nagrade na „Barskom ljetopisu“, Srđan Grahovac nagrađen je na FIAT-u 2016. za najbolje glumačko ostvarenje. Predstava je višestruko nagrađena na Bijenalu crnogorskog teatra 2017. godine: Nagrada za glavnu žensku ulogu Ani Vujošević; Nagrada za glavnu mušku ulogu ravnopravno – Srđanu Grahovcu i Dejanu Ivaniću; Nagrada za najbolji domaći dramski tekst Aleksandru Radunoviću Popaju za dramu „Leptir“; Nagrada za najbolju režiju Andrašu Urbanu; Nagrada za autora saradnika Aleksandru Radunoviću Popaju, za dramaturški funkcionalnu muziku koja na ekspresivan način podržava rediteljski koncept i kreira zvučnu sliku predstave „Leptir“. Na kraju, priča o nagradama na Bijenalu 2017. zaokružena je i nagradom za najbolju predstavu- „Za autorsku i radikalnu poetiku koja u sebi sintetiše savremena teatarska sredstva sa klasičnim dramskim tekstom“, kako je navedeno u obrazloženju žirija Bijenala.