Žabljak – Projekat “ART-ivacija mladih, sjever – sjeverozapad”

 

 

Nevladina organizacija TNT prethodnog vikenda (29. i 30.09 i 01.10. 2017. godine) u Žabljaku je započela projekat “ART-ivacija mladih, sjever – sjeverozapad”, koji ima za cilj da se mladi ljudi upoznaju sa potencijalima savremenog umjetničkog aktivizma kao najzanimljivijeg i najprijemčivijeg načina sprovođenja sopstvenih ideja, te motivišu na veće učešće u razvoju lokalne zajednice putem artivističkih akcija.

U Žabljaku je projekat koji je podržan od strane Ministarstva sporta Crne Gore, realizovan u Osnovnoj školi „Dušan Obradović“ u saradnji sa Učeničkim parlamentom i lokalnom Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti. Tokom tri dana, učenici Osnove škole „Dušan Obradović“ i Srednje škole „17. septembar“, njih oko 40, imali su priliku da kroz niz aktivnosti uče i prakticiraju načine uticaja na društvo posredstvom umjetničkog izražavanja.

Centralna tema radionica bila je vršnjačko nasilje, u ukviru koje su učenici, zajedno sa slikarom Ilijom Nikčevićem i najperspektivnijim mladim crnogorskim strip autorom Veljkom Miljanićem iz Nikšića, oslikali mural na zidu škole i paralelno radili individualne crteže, dok su u okviru radionice kreativnog pisanja osmislili slogan koji je pridružen muralu. Od preko dvadeset sjajnih slogana posvećenih problemu vršnjačkog nasilja, koje su učenici osmisli tokom radionica kreatvnog pisanja, tijesnom većinom je izabrana parola “Problem nije stalan, ali ožiljci JESU!”.

Uz navedeno, realizovana je i radionica angažovane fotografije u okviru koje su se žabljački učenici, uz pomoć instruktora, fotografa Nebojše Radovića, učili tehnikama fotografije i bilježili momente iz svoga grada.

Pored toga, učenici su imali prilike i da učestvuju u interaktivnim radionicama posvećenim art aktivizmu, filmskim projekcijama, izložbi fotografija i karikatura, te drugim aktivnostima koje bi ih podstakle na snažnije iskazivanje prisustva mladih u gradu.

Logistička podrška projektu bio je hostel „Hikers Den“. Projekat se dalje nastavlja u opštinama Šavnik i Plužine.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − two =