Zagreb – Dokumentarni film u Crnogorskom domu

 

 

Trećom projekcijom u 2018. Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb nastavlja program DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU 22. 3. 2018. s početkom mu 19h Crnogorski dom, Trnjanska cesta 35 Zagreb

 

PRIKAZUJEMO:

 

-ŠKRINJA- 

SVETI LEOPOLD U HERCEG NOVOM (53′:33”)

 

Autorica emisije: Tanja Piperović; Producent: Dijana Popović; Ton: Rade Anđić; Snimatelj: Goran Tripković; 

Proizvodnja: RT CG 2017. 

Prikazivanje omogućio:   Arhiv RT CG 

„SVETI LEOPOLD U HERCEG NOVOM“ – Životni put skromnog kapucina fra. Leopolda čini se vrlo jednostavnim. Bez velikih događaja, dramatičnih obrata, dalekih putovanja.

Njegov život obilježilo je putovanje kroz ljudske duše. Gotovo čitav svoj život proveo je kao ispovijednik, uspijevajući da ljudske duše iz najdubljih tama bola dovede do ljubavi i spokoja.

Rođen je 1866. godine u Herceg Novom, sa 16 godina odlazi na školovanje u Italiju- Udine, samostan Bassano di Grappa- i od tada pa do svoje smrti 1942. živio je u Padovi.

Zagovornik ekumenizma sa željom da njegove kosti počivaju u Herceg Novom.

Svečanom procesijom kroz grad u miru i božjoj tišini ispraćen je sarkofag sa tijelom sv. Leopolda, Bogdana Mandića. Vraća se tamo gdje je i proveo život u Padovu, a u Herceg Novom su svi koji su došli da mu se poklone ostvarujući svečev san makar u ta dva dana 15. i 16. rujna 2017., bili JEDNO…