Zagreb – Izložba karikatura „MI, VI, ONI“ Nataše Rašović Bodiš

 

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organizuje 4. 5. 2017. godine

 

IZLOŽBU KARIKATURA

„MI, VI, ONI“

karikaturistkinje

 NATAŠE RAŠOVIĆ BODIŠ

Crnogorski dom, Trnjanska cesta 35, Zagreb

 

NATAŠA RAŠOVIĆ- BODIŠ, rođena je 1969. godine u Zagrebu, gdje je 1988. završila Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Već u srednjoj školi, pohađajući odjel slikarstva, ne pronalazi se u klasičnom slikarstvu, već se fokusira na strip. Pohađa tečaj kod Krešimira Zimovića i crta prve stripove koje objavljuje u Patku. Uz strip zanima se i za crtani film. Odmah iza srednje škole 1989. zapošljava u Zagreb filmu gdje radi kao kolorista na „Malim letećim medvjedićima“. Tražeći svoj izričaj, te nova iskustva 1990. odlazi u Nizozemsku. Radi kao lutkarica sa marionetama i paralelno stvara mapu nepovezanih strip crteža oslikavajući svijet oko sebe. Tek kasnije otkriva da se je u biti odmakla od klasičnog stripa sa narativnom pričom i zakoračila u svijet karikature. Kao i u svijetu, tako i kod nas, karikatura se prvenstveno smatra muškom profesijom, no tu Nataša Rašović Bodiš razbija predrasude te nastavlja niz naših žena karikaturistica.

Izlaže praktički po cijelom svijetu na međunarodnim žiriranim izložbama (do sada 46 izložbi) te osvaja nagrade (8 nagrada), ima niz skupnih izložbi (18 izložbi).

 

„…U brojnim raspravama o svemu i svačemu što nema direktne veze sa karikaturom koje se vode na jednotjednim sastancima društva, Nataša vrlo često pliva uzvodno i pri tome energično brani svoje stavove čak i u slučajevima kada nema niti jednog istomišljenika.

Nasuprot tome, kada se radi o karikaturi, uvijek je spremna poslušati tuđe mišljenje ili savjet, spremna prihvatiti ono ponajbolje i najkorisnije što joj se nudilo kroz njeno formalno likovno obrazovanje ili u razgovorima sa kolegama.

Pri tome ipak uspijeva zadržati dovoljnu količinu eksperimentiranja i traženja svog originalnog izričaja, što je neophodno da bi svaki autor bio prepoznatljiv pri prvom pogledu na njegove radove.

Takav pristup radu neizostavno daje rezultate, a u Natašinim radovima on je posljednjih godina posebno vidljiv u portretnim karikaturama…

(iz kataloga Izložbe- Davor Trgovčević)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 11 =