Zagreb – Izložba „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945.-1990.“

 

 

U okviru projekta Dani crnogorske kulture, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske u saradnjiDržavnim arhivom Crne Gore organizuje  Izložbu „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945.-1990.“

Izložba će biti otvorena 25. septembra 2018. u 19h, u Crnogorskom domu, Trnjanska cesta 35. Zagreb.

Izložbu će otvoriti ministar kulture Crne Gore gos. Aleksandar Bogdanovića o izložbi će govoriti autorica gđs. Jadranka Selhanović- pomoćnica direktora Državnog arhiva Crne Gore. 

„Ni više od 160 godina nakon smrti ne prestaje interesovanje za ličnost i djelo Petra II. Petrovića Njegoša. Crnogorski vladar i pjesnik i dalje živi u stvarnosti svake naše generacije, iako u različitim sferama: nauci, umjetnosti, mitu… Njegova ličnost i još više njegovo djelo, stalno podstiču nova tumačenja, istraživanja, ali i brojne kontraverze, sučeljavanje spoznaje. Proteklih, više od 160 godina, Njegoš nije izgubio ni važnost u politici, ideologiji. Za sve političke sisteme koji su postojali u prošlom i pretprošlom vijeku, on je imao veliko značenje. Svaka politička ideologija željela ga je predstaviti svojom pretečom, istomišljenikom ili privrženikom, a sebe pri tom prikazati velikim poklonikom njegove ličnosti, ideja i djela… U namjeri da se prikaže ta Njegoševa prisutnost u jednoj od naših istorijskih epoha, osmišljena je izložba „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945.-1990.“ Državnog arhiva Crne Gore…“ / Iz kataloga izložbe – Jadranka Selhanović/.

Izložba je složena u tri tematske cjeline:

DRŽAVA SLAVI NJEGOŠA; NJEGOŠEV MAUZOLEJ NA LOVĆENU i U ODBRANI CRNOGORSKOG IDENTITETA.