Zagreb – Predstavljanje 10. knjige iz biblioteke LUČA: IVAN PRPIĆ- Doba politike

 

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske  i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, 02.3. 2017. s početkom u 19h u Crnogorskom domu, Trnjanska cesta 35, Zagreb organizuju:

 

Predstavljanje 10. knjige iz biblioteke LUČA:

IVAN PRPIĆ- Doba politike

 

Učestvuju

Akademik  ZVONKO POSAVEC
prof. dr. sc. DRAGUTIN LALOVIĆ
JOSIP PANDURIĆ, dipl. politolog
DANILO IVEZIĆ, dipl. politolog

 

„Temeljni uvid u politički karakter naše epohe metodičko je ishodište politoloških ogleda u knjizi Doba politike

Moderna su vremena doba politike. Nasuprot marksističkom liberalnom idealu „odumiranja politike“ te totalitarnom ukidanju politike kao takve, suvremeno političko mišljenje (Arendt, Lefort, Neumann) rehabiklitira primat političkog kao demokratske invencije, kao način života slobodnih građana, stvaralaca vlastite povijesti… 

IVAN PRPIĆ, je rođen 1936. u Boštanju (Slovenija). 1955. godine upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu, Studij filozofije i njemačkog jezika.

1962. godine je izabran za asistenta na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 1966. do 1968. boravi u SR Njenačkoj kao stupendist Humboldtove zaklade.

Doktorsku disertaciju obranio je 1972. godine. Iste godine je izabran za docenta, a 1978. za izvanrednog profesora, 1985. za redovnog profesora, 1997. za redovnog profesora u trajnom zvanju. Bio je dekan FPZ od 1990. do 1992. Godine 2006. odlazi u mirovinu, a 2007. je izabran za profesora emeritusa.

Autor je knjige „Država i društvo“, uredio je važne zbornike među kojima: „Fašizam i neofašizam“ „Leksikon temeljnih pojmova politike“ (sa Ž. Puhovskim i M. Uzelac)…

Umro je 2014. godine u Zagrebu.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × three =